Milionové odměny jsou minulostí, tvrdí Rusnok

Praha - Premiér Jiří Rusnok snížil plat šéfovi Úřadu vlády. Radek Augustin tak oproti svému předchůdci Lubomíru Poulovi bere o deset procent méně, zhruba 90 tisíc korun měsíčně. Nečekají ho ani milionové odměny, které byly u jeho předchůdce vyšší než samotný roční plat. Podle Rusnoka by osobní ohodnocení nemělo přesáhnout 30 procent mzdy.

„Problém je v těch odměnách, to se nesmí opakovat, to je něco nehorázného,“ komentoval Rusnok platovou politiku svého předchůdce Petra Nečase (ODS).

Úřad vlády v pátek zveřejnil platy bývalého vedení. Z tabulek vyplynulo, že například bývalá šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová pobírala ročně na platu milion korun, k tomu ale dostávala na odměnách další miliony. Lubomír Poul si přišel ročně na 1,17 milionu korun, na odměnách ale dostal 1,7 milionu korun. 

Rusnok poukázal na svou zkušenost ze soukromého sektoru, kde je vyloučeno, aby odměny tak vysoce přesahovaly základní plat. „V normálních firmách byvá odměna za rok tak do dvaceti procent základního platu, u extrémně výkonných lidí pak do výše třiceti procent platu,“ uvedl Rusnok v Otázkách Václava Moravce s tím, že on sám při odměňování rozhodně výše nepůjde. 

O zveřejnění platů členů vedení Úřadu vlády usiloval na základě zákona o svobodném přístupu k informacím Nadační fond proti korupci. Jenže Nečasův kabinet odmítal částky zveřejnit. Sumy se přesto dostaly do médií, kvůli tomu nakonec zamířil před soud člen správní rady fondu Karel Randák, který je obviněný z neoprávněného nakládání s osobními údaji. 

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)