Ovocnáři dostanou kompenzace za loňské mrazy, měli by prokázat pojištění

Ovocnáři dostanou kompenzace za loňské mrazy (zdroj: ČT24)

Loňská sklizeň ovoce v českých sadech klesla meziročně o 21 procent na 119 tisíc tun a byla tak druhou nejnižší sklizní od roku 1990 na území Česka. Vyplývá to z dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Důvodem propadu úrody byly jarní mrazy. Ovocnáři si ale mohou nyní žádat ministerstvo o kompenzaci.

Ztráty na tržbách ovocnáři odhadli u loňské sklizně na půl miliardy korun. Od státu by na kompenzacích mohli dostat až 208 milionů. Žádosti začalo ministerstvo přijímat tento týden.

„Největší škody byly na meruňkách a hruškách. My jsme přišli zhruba o 33 procent meruněk a u hrušek to bylo asi 76 procent,“ popisuje, co napáchaly loňské mrazy na jeho úrodě, ovocnář ve Slupi Martin Feranec.

Ovocné stromy vydrží i dlouhodobý mráz, květ však krátkodobě jen minus 3 stupně Celsia, malý plůdek pak maximálně 1 až 2 stupně pod nulou. A právě v této fázi loni mráz ovocné sady zasáhl.

Zatímco práci v sadu za ovocnáře nikdo neudělá, s výpočty to mají jednodušší. Ovocnářům stačí vyplnit tabulku, která je na stránkách ministerstva zemědělství. Ta sama provede výpočty a řekne, zda mají nárok na dotaci. „Pokud jsem nikde neudělal chybu, tak hrušky by u nás vyšly na 352 tisíc, u meruněk jsme na částce 448 tisíc,“ dodává Feranec.

Kompenzace škod
Zdroj: ČT24

Žádost musí ovocnáři a lesní školkaři stihnout podat do 29. ledna. Ministerstvo má připravených 57 milionů korun z loňského rozpočtu a do konce února by pak vláda měla vyčlenit dalších 151 milionů.

„Je potřeba prokazovat pojištění. Pokud podnik neprokáže, že byl pojištěný proti nepříznivým klimatickým jevům, v tu chvíli se mu kompenzace krátí na polovinu,“ říká náměstek ministra zemědělství Jiří Šír.

I když papírově teď řeší ovocnáři loňský jarní mráz, prakticky se připravují už na ten letošní. Ve Slupi už připravili balíky slámy a objednali parafínové svíce.