Lékaři: Zeman je v dobré fyzické i psychické kondici

Prezident Miloš Zeman je podle šéfa lékařského konzilia Martina Holcáta v dobré fyzické a psychické kondici a cítí se dobře. Společně s dalšími lékaři to oznámil na tiskové konferenci. Odmítli také, že by Zeman onemocněl rakovinou. Dotazy novinářů nebyly umožněny.

Zeman loni při řadě svých veřejných vystoupení působil dojmem, že má zdravotní problémy. Často působil unaveně, výrazně také zhubl. Při oznámení své kandidatury loni v březnu řekl, že absolvoval vyšetření, které potvrdilo, že má cukrovku a polyfunkční neuropatii, což bývá neurologická komplikace při onemocněních cukrovkou.

V září pak prezident podstoupil i preventivní prohlídku na počítačovém tomografu (CT), která neodhalila žádný problém, o kterém by se podle něj nevědělo.

Objevily se ale spekulace, že Zeman trpí rakovinou. Onkolog Luboš Petruželka to ovšem odmítl. Na tiskové konferenci řekl, že sice není členem prezidentova lékařského konzilia, byl ale požádán o nezávislé posouzení dokumentace, kterou mu poskytl prezidentův ošetřující lékař. Ke dni vyšetření v ní nenalezl žádné známky onkologického onemocnění. Bližší informace o tom, kdy byla vyšetření provedena, neuvedl.

Po brněnském politikovi Svatopluku Bartíkovi, který zprávu o rakovině napsal na Facebook, požaduje Pražský hrad omluvu a pět milionů korun.

Tisková konference ke zdravotnímu stavu Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Holcát řekl, že je prezident neustále sledován, a dodal, že může potvrdit, že se Zeman cítí velmi dobře. Je podle něj v dobré psychické i fyzické kondici. Ošetřující lékař prezidenta Miloslav Kalaš poznamenal, že Zemanův stav musí být dobrý, když dokázal absolvovat program, který loni měl.

Zeman v první polovině roku navštívil Čínu, Vietnam či Kazachstán, právě v té době vypadal často velmi unavený. V druhé polovině roku byl program prezidenta méně hektický. Kalaš také řekl, že stav Zemana je podle něj takový, aby mohl nadále vykonávat svou funkci. 

Holcát v minulosti působil jako ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, později jako ministr zdravotnictví v úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Jeho specializací jsou nosní, ušní a krční choroby. Kalaš je internista a pracuje v Nemocnici Na Homolce. Petruželka je přednostou onkologické kliniky ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.