Úplatní soudci z Litoměřic dostali podmíněné tresty

Jičínský soud v kauze litoměřických soudců uložil podmíněné tresty. Bývalého soudce Josefa Knotka potrestal třemi lety vězení s odkladem na čtyři roky. Kromě toho má zaplatit dvousettisícovou pokutu. Spoluobžalovaný soudce Ladislav Jelínek dostal podmínku na třicet měsíců a pokutu 90 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný, strany si nechaly lhůtu na odvolání.

Soudci podle spisu za úplatu ovlivňovali několik kauz. Podle obžaloby ve třech případech šlo o manipulaci s termíny hlavních líčení, v jedné věci o manipulaci se zákazem řízení a v další o ovlivnění trestního řízení. Obžalováni byli z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Máme za prokázané, že se obžalovaní trestního jednání dopustili,“ uvedl předseda senátu Václav Hanousek. Co se týče viny, soud rozhodl ve shodě s návrhem státního zastupitelství a pokutu oproti návrhu žalobce ještě o padesát tisíc korun zvýšil. Co se týče trestu, tak žalobě nevyhověl.

Obžaloba navrhovala pro Knotka pět let vězení, ostatním podmínky. Obhájci v závěrečných řečech navrhli zproštění obžaloby. „Jsem spokojen s tím, že ve věci byl vynesen už třetí odsuzující rozsudek. Pokud jde ale o uložené tresty, tak u obžalovaného Knotka budu velmi váhat, jestli podám odvolání, počkám na podrobné odůvodnění,“ uvedl státní zástupce Radim Dragoun.

Jičínský soud středeční verdikt oproti dřívějšímu rozsudku zmírnil. Knotek před dvěma lety dostal trest 5,5 roku vězení. „Knotek žil od té doby řádný život, existují i další polehčující okolnosti. Nehrozí, že by páchal trestnou činnost, je to vyloučené. Proto se soud rozhodl uložit podmíněný trest,“ uvedl Hanousek.

Podmínka pro zapisovatelku

Vedle dvou soudců si rozsudek vyslechla soudní zapisovatelka Jiřina Šindelářová – dostala osmnáctiměsíční podmínku – a zbývající dva obžalovaní Antonín Marčaník a Antonín Kühn dostali podmínky na patnáct měsíců. Knotkovi a Jelínkovi hrozilo až osm let, ostatním maximálně šest let vězení.

„Pokud se týká trestu, tak je to už asi trochu i o rozumu. Co se týče uznání viny, tak s tím samozřejmě spokojen být nemohu. Od samého počátku tvrdíme, že základní a jediný důkaz je nezákonný,“ uvedl Knotkův obhájce Pavel Polák. Narážel na odposlechy pořízené v Knotkově kanceláři.

Jičínský soud se případem zabýval už podruhé. Kauzu vrátil Nejvyšší soud, který zrušil dříve uložené tresty nad pěti obžalovanými. Soudy svými původními rozsudky potrestaly Knotka 5,5 roky vězení, Jelínek dostal tříletou podmínku a soudní zapisovatelka Jiřina Šindelářová, Antonín Marčaník a Antonín Kühn dvouleté podmínky.