Sobotkovi lidé končí ve Strakově akademii. Odchází Špidla i Ayrer

Se vznikem nového kabinetu prochází Úřad vlády rozsáhlou personální obměnou. V roli tiskového mluvčího střídá Martina Ayrera Barbora Peterová, Strakovu akademii opouštějí i vedoucí pracovníci z období vlády Bohuslava Sobotky, mimo jiné šéfporadce a expremiér Vladimír Špidla nebo náměstkyně pro vědu a výzkum Lucie Orgoníková.

„Na Úřadu vlády nebudou již od pondělí 18. prosince vedoucí pracovníci z kabinetů bývalého premiéra Sobotky, místopředsedy vlády (Pavla) Bělobrádka (KDU-ČSL) a ministra pro lidská práva (Jana) Chvojky (ČSSD),“ uvedl v tiskové zprávě nový vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin. Odchody byly podle něj korektní, ve většině případů formou oboustranné dohody o ukončení pracovního poměru.

Martin Ayrer
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Změny se týkají bývalého mluvčího vlády a ředitele odboru komunikace Martina Ayrera, šéfa oddělení sekretariátu premiéra Matěje Dědiny, náměstkyně pro řízení sekce kabinetu premiéra Běly Hejné, šéfa odboru analýz a informací Michala Pícla či oddělení komplexních analýz Ivana Brhlíka. Končí bývalí Chvojkovi náměstci David Beňák a Petr Krčál či ředitelka jeho kabinetu Jana Strunecká a vedoucí oddělení stanovisek a analýz Patrik Benda.

Změny v náměstkovských křeslech

Lucie Orgoníková
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Personálními změnami začala procházet už i některá ministerstva. Političtí náměstci končí na resortech vnitra, financí, školství i práce a sociálních věcí. Posledního zmíněného se minulou středu ujala Jaroslava Němcová (ANO), a třebaže po svém uvedení do úřadu prohlásila, že razantní personální změny nechystá, nevyloučila snižování stavů.

Nyní se novou politickou náměstkyní stala bývalá generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková. Ve funkci naopak skončili oba političtí náměstci někdejší ministryně Michaely Marksové (ČSSD): Gabriela Nekolová i Tomáš Petříček. Političtí náměstci mají končit i na ministerstvu zahraničí řízeném Martinem Stropnickým, a to bez náhrady.

Reportáž: Političtí náměstci mizí z úřadů, vláda je mnohdy nenahrazuje (zdroj: ČT24)

Přestavba na MPO

Rozsáhlou přestavbu svého týmu potom ohlásil ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (nestraník za ANO). „Bylo tady deset náměstků plus státní tajemník, což je z hlediska koordinace velmi těžko řiditelné a hlavně neefektivní, tak jsme přistoupili k návrhu, že by náměstků mělo být pouze sedm a tajemník,“ oznámil.

Ještě Sobotkova vláda schválila sedmdesát tisíc pracovních míst, která spadají pod služební zákon. Takzvanou systematizaci, čili úpravy počtů včetně náměstkovských křesel, může vláda provádět jednou ročně k 1. lednu. Definitivně by měli ministři úpravy systematizace schválit v pátek na posledním letošním jednání kabinetu.

Část opozice ovšem namítá, že kabinet bez důvěry nemá k personálním změnám mandát. „V demokratických zemích bývá zvykem, že vláda bez důvěry vykonává jen nezbytné kroky a to rušení sekcí odborným náměstkům rozhodně není,“ řekla místopředsedkyně klubu Starostů a nezávislých Věra Kovářová.