Další lokalita odmítá hlubinné úložiště. Podle Brabce zřejmě nevznikne ani na Táborsku

Lokalita Magdaléna u Jistebnice na Táborsku zřejmě nebude příští rok zařazena mezi čtyři možná místa, kde by mělo v budoucnu vzniknout hlubinné úložiště jaderného odpadu. Řekl to v pátek ministr životního prostředí Richrad Brabec (ANO). Podle něj nemá smysl jít proti vytrvalému odporu obcí. Obyvatelé protestují i v dalších vytipovaných místech, zejména na Vysočině.

„Dostali jsme ubezpečení, že v příštím roce Magdaléna zřejmě nebude zařazena do těch čtyř průzkumných území. Pan ministr akceptuje názory občanů, a to v plném rozsahu, dal určitou naději,“ řekl starosta Jistebnice Vladimír Mašek (ČSSD). 

Podle Richarda Brabce skončí platnost povolení průzkumných území posledním dnem letošního roku a Správu úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) vyzve, aby nežádali o obnovení povolení pro všech sedm vytipovaných míst.

„Jsem přesvědčen, že pokud v některých ze sedmi lokalit je setrvalý odpor proti tomu, aby tady průzkumné práce pokračovaly, stát by neměl jít proti zájmu regionu,“ uvedl Brabec.

  • Mezi zvažované lokality pro stavbu úložiště patří Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a Kraví Hora na Žďársku
  • Geologický výzkum byl zahájen také v okolí obou tuzemských jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně.
  • Čtyři lokality mají příští rok postoupit do užšího výběru, následně, pravděpodobně v roce 2025, bude vybrána ta finální. Rozhodovat o čtyřech možných místech bude ministerstvo průmyslu a obchodu.

Podle Brabce totiž i další dvě až tři lokality mají podobný odmítavý názor jako Magdaléna. To se týká třeba lokality Horka na Třebíčsku, Hrádku na Jihlavsku, rozpačité reakce vyvolal také záměr na Kraví hoře, lokalitě na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje. 

Jsem přesvědčen, že pokud v některých ze sedmi lokalit je setrvalý odpor proti tomu, aby tady průzkumné práce pokračovaly, stát by neměl jít proti zájmu regionu.
Richard Brabec

Obce už dříve žádaly, aby ministr odmítl plán SÚRAO. Ta podle jejího ředitele Jiřího Slováka chce požádat počátkem roku 2018 o nová povolení průzkumných území pro další etapu geologických prací, která bude obsahovat i hluboké vrty, a to na všech lokalitách. 

Všechny obce v lokalitě na Táborsku – Jistebnice, Nadějkov a Božetice – jsou členy Platformy proti úložišti, která chce prosazovat a hájit zájmy obcí.

U soudu už dva roky leží i žaloba

Podle mluvčího Platformy proti úložišti Petra Nohavy byl dosavadní postup státu „značně chaotický“ a nevyvolával důvěru.

„Svůj podíl nese přímo i ministr Brabec, když zrušil dřívější rozhodnutí svého ministerstva a prohlásil, že se znovu bude rozhodovat o prodloužení doby platnosti stanovení průzkumného území Magdaléna, ačkoliv jeho platnost skončila na konci roku 2016,“ připomněl Nohava. 

„Rozhodnutí ministra je v naprostém rozporu se zákonem, podle nějž nelze prodlužovat platnost rozhodnutí, která již neexistují,“ uvedl ještě před dnešním vyjádřením ministra Brabce mluvčí Platformy proti úložišti. 

Město Jistebnice, obce Nadějkov a Božetice a místní spolek „Zachovalý kraj“ také již v roce 2015 podali žalobu na rozhodnutí ministra Richarda Brabce, kterým Správě úložišť povolil průzkumné území na lokalitě Magdaléna, verdikt soudu nad nimi zatím nepadl.

Úložiště má vzniknout do roku 2065

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065.

Dukovany čeká rozšíření, kam ale s vyhořelým palivem? (zdroj: ČT24)

Náklady na jeho stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren.