Spor o licenci ke kartě Opencard míří k odvolacímu soudu. Ve hře je přes 40 milionů

Spor o licenci k Opencard bude řešit vrchní soud. Společnost eMoneyServices (EMS), která vlastní práva ke kartě, se odvolala proti zamítnutí své žaloby. V té požadovala od Prahy 42,7 milionu korun. Společnost Castlebar, která zastupuje zájmy EMS, tvrdí, že hlavní město využívalo licenci neoprávněně. Práva k Opencard prý měla od firmy Haguess získat právě EMS.

Informaci o podaném odvolání potvrdila ČT Markéta Puci, mluvčí pražského městského soudu. Právě ten letos v říjnu rozhodl o zamítnutí žaloby. Samotný spor přitom nakonec neřešil - podle soudkyně Jaroslavy Lobotkové neměla společnost EMS právo žalobu podat, chyběla jí takzvaná aktivní legitimace.

„Nemám prokázáno, že by Haguess disponoval autorskými právy k systému Opencard jako celku. Prostě nemám prokázáno, že by žalobce nebo jeho právní nástupce byli oprávněni namísto autora domáhat se nároku na vydání bezdůvodného obohacení,“ konstatovala tehdy soudkyně.

Castlebar v nároku uvedla, že Praha neoprávněně čerpala licence, když využívala software nad původně stanovený počet karet.

„Náš klient (EMS) Prahu opakovaně po dobu 2,5 roku vyzýval, aby počet licencí rozšířila dodatkem k jednotlivým licenčním smlouvám,“ podotkl u městského soudu právní zástupce Zdeněk Dvořák.

Město podle něj výzvy ignorovalo, a proto EMS nezbylo nic jiného, než se na jaře roku 2014 obrátit na soud.

O žalobě teď bude rozhodovat Vrchní soud v Praze. Spis tam zatím podle justiční databáze odeslán nebyl. Castlebar Invest vede kvůli Opencard několik dalších sporů - s Prahou i s jejím dopravním podnikem. Ty z nich, které mají kořeny v éře primátora Tomáše Hudečka (tehdy TOP 09), skončily v létě 2014 podpisem dodatků k licenčním smlouvám.

Jak šel čas s Opencard
Zdroj: ČT24

Obě strany se prý dohodly, že to nijak nesníží nároky EMS na vydání bezdůvodného obohacení. Právní zástupce Prahy Lukáš Duffek už dříve označil propletenec firem kolem Opencard za velmi složitý: „Upozorňovali jsme i v jiných řízeních, že Haguess nebyl nositelem majetkových autorských práv.“

Opencard pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). Měla mít řadu funkcí, nakonec sloužila především jako tramvajenka. Současné vedení města projekt označilo za předražený a odmítlo v něm pokračovat. Uvádí, že karta vyšla na více než 1,74 miliardy. Právník Castlebaru však tuto částku u prvoinstančního soudu zpochybnil.

„Praha vytvořila mediální obraz EMS a Haguess jako zlodějů,“ řekl tehdy pro ČTK. Podle něj EMS od města obdržela celkem 116 milionů a Haguess 275 milionů korun. Zdůraznil, že částky zahrnují vytvoření a obsluhu 1,2 milionu karet.