Babiš potvrdil tři další ministry: tentokrát jde o očekávaná jména

Šéf vítězného hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil další jména ze vznikající menšinové vlády. Ministryní financí má být dosavadní náměstkyně resortu Alena Schillerová, ministerstvo průmyslu má řídit manažer Siemensu Tomáš Hüner. Ministerstva práce a sociálních věcí se má ujmout současná radní pro zdravotnictví Středočeského kraje Jaroslava Němcová. Babiš to řekl ČRo Radiožurnálu. Nejde o žádná překvapení, všechna tři jména se v médiích v souvislosti s vládou objevovala.

Andrej Babiš už donesl seznam ministrů prezidentu Zemanovi, na jeho žádost ho ale nezveřejnil. Média tak pouze spekulovala, kdo by se mohl ujmout kterého resortu. 

Ve středu Babiš uvedl, že kandidátem na ministra vnitra je bývalý náměstek úřadu a někdejší šéf bezpečnosti strojírenských Vítkovic Lubomír Metnar. V médiích se přitom předtím skloňovalo spíše jméno šéfa Vojenského zpravodajství Jana Berouna. 

Ministerstvu zemědělství by pak měl šéfovat spolumajitel zemědělského a potravinářského koncernu Úsovsko Jiří Milek. Také v tomto případě se mluvilo o jiném kanidátovi: bývalém poslanci Karlu Turečkovi.

Ve středu podala demisi Sobotkova vláda a prezident už avizoval, že Babiše jmenuje premiérem 6. prosince. Celou vládu pak 13. prosince, Zeman se chce ještě před tím sejít s nováčky ve vládě. O důvěru chce Babiš se svým kabinetem požádat ve sněmovně v lednu.