Sobotkova vláda na svém posledním zasedání přiklepla klokánkům milionovou dotaci

Fond ohrožených dětí (FOD) letos znovu dostane mimořádnou dotaci na řešení své „krizové situace“. Poskytnutí finanční injekce schválila na svém posledním zasedání Sobotkova vláda. Fond by měl získat 12,8 milionu korun na provoz zařízení klokánků pro děti v tísni.

Organizace dostala mimořádnou dotaci už několikrát a letos o ni usilovala znovu. Zdůvodňovala to tím, že kvůli nastavení financování peníze od státu na provoz klokánků nestačí.

Před několika lety dokonce hrozilo klokánkům úplné zrušení kvůli zadlužení FOD. Pak se ale změnilo vedení, sáhlo ke škrtům, zrušilo pobočky v regionech a snížilo i samotný počet klokánků, místo 28 jich teď funguje 15.

Fond ohrožených dětí dostal od státu mimořádnou dotaci už v roce 2006, a to 15 milionů. Stejnou částku obdržel i o dva roky později.

Proti dotacím se opakovaně stavělo ministerstvo práce

Když ale žádal v roce 2015 o dvacetimilionovou dotaci, tak narazil. Proti vyplacení byla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD), která poukazovala na dlouhodobé špatné hospodaření fondu a neférovost podpory jen pro jedinou organizaci. V Česku totiž vedle klokánků funguje ještě přes pět desítek podobných zařízení od jiných provozovatelů.

Loni v březnu však kabinet jednal o podpoře znovu a dvacetimilionovou podporu schválil.

Také letos se postavilo ministerstvo proti: „Poskytování opakovaných mimořádných dotací či dotací nad rámec řádného dotačního řízení je nesystémové, zvýhodňuje jeden vybraný subjekt oproti všem ostatním žadatelům a zpochybňuje princip rovného a nediskriminačního přístupu,“ uvedlo v podkladech pro vládu.

Podle resortu sice fond v posledních dvou letech při hospodaření nepochybil a jeho vedení se snaží dluhy z minulosti řešit. Přesto se letos nedá čekat významné zlepšení situace, ale jen dílčí snížení celkové ztráty, uvedlo ministerstvo. Kabinet ale nakonec dotaci schválil, 12,8 milionů má jít z ministerstva práce a sociálních věcí.