Fond ohrožených dětí ruší tři Klokánky. Desítky lidí přijdou o práci

Desítky zaměstnanců Fondu ohrožených dětí (FOD) přijdou o práci. Fond zavře tři Klokánky a budovy, kde sídlí, prodá. Vedení organizace reaguje úsporným plánem na vládní neshodu ohledně mimořádné dvacetimilionové dotace pro Klokánky. Organizace přitom nyní žádost o finanční pomoc rozšiřuje o chybějící údaje.

Fond ohrožených dětí zavře tři Klokánky, ve kterých je třicet dětí. Jde o zařízení v Kroměříži, Dubí u Teplic a pražských Kbelích. Na dva Klokánky má fond už připraveny kupní smlouvy. Za kbelské zařízení nabízí kupec 11 milionů korun, za objekt v Dubí tři miliony. Prodejní cena Klokánku v Kroměříži dosahuje 14 milionů, FOD by dům chtěl prodat nejpozději v lednu příštího roku.

V severočeském Dubí má provoz skončit už příští týden. Tři děti odešly do dětského domova, ze čtyř zbývajících půjdou dvě sestry do Klokánku v nedalekých Teplicích, jednoho chlapce si vezme do pěstounské péče dosavadní zaměstnankyně Klokánku v Dubí. O umístění zbylých dvou dětí zatím není jasno. „Jednáme s jednotlivými OSPODy (orgány sociálně-právní ochrany dětí) a se soudy o jejich přemístění do jiných zařízení,“ uvedla vedoucí Klokánku v Dubí Daniela Brníková.

Zatímco tety z Klokánku balí, politici a vedení fondu se přou o dvacet milionů – mimořádnou dotaci, která má pomoci uhradit dluh na sociálním pojištění a zajistit další provoz Klokánků. Vládní politici zatím návrh na poskytnutí dotace neschválili, chtějí, aby fond žádost doplnil. „Vláda by se tomu měla věnovat na jednání příští čtvrtek,“ řekl mluvčího MPSV Petr Habáň. 

UDÁLOSTI: Tři Klokánky končí (zdroj: ČT24)

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) už ale dřív s dodatečným přidáváním peněz nesouhlasila. Poukazovala na dlouhodobé špatné hospodaření fondu. Podle ní by výpomoc nebyla ani fér vůči ostatním provozovatelům.

Ministři budou nicméně o dotaci znovu jednat v momentě, kdy už bude síť Klokánků o tři místa chudší. „Nemůžeme čekat pouze na to, jak rozhodne vláda. Musíme činit opatření tak, abychom situaci stabilizovali,“ uvedl ředitel Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk. Pokud vláda dotaci zamítne, přistoupí fond k dalším krizovým krokům. 

Fond dluží 122 milionů

Podle Vaňka fungovalo na začátku roku 28 klokánků, na konci roku jich bude 20. Z pěti azylových domů zůstanou tři, dva převezme jiný provozovatel. Z 23 poboček bude fungovat sedm či osm. „Úspora (do konce roku) bude ve výši 20 227 milionu. Není tedy pravda, že se dluh na konci roku prohloubí. Snažíme se naopak ztrátu snížit. Fond dělá maximum pro to, abychom mohli dál fungovat,“ dodal.

Celkové dluhy fondu činí nyní podle jeho ekonomky Zdeňky Pátkové 122 milionů, díky úsporám od června klesly o pět milionů. Fond má dluhy na sociálních odvodech, zdravotním pojištění, mzdách či u finančního úřadu. Nyní podle ekonomky platí včas a snaží se dluhy srovnat, domlouvá si splátkový kalendář. Zatím si ho dohodl se zdravotními pojišťovnami.

Klokánek
Zdroj: ČT24

Členové fondu změnili v červnu stanovy i vedení. Dlouholetou předsedkyni Marii Vodičkovou vystřídal v čele organizace Vaněk. Nynější vedení fondu přiznává, že organizace nehospodařila rozumně. Rozšiřovala své služby, i když neměla peníze ani na existující aktivity. Fond proto nyní jednal se zástupci všech krajů. Do budoucna se chce řídit jejich poptávkou a tím, co mu zaplatí. Je tak připraven nadbytečnou kapacitu
zrušit. 

Vedení fondu chce usilovat i o změnu financování. Zařízení pro okamžitou pomoc dětem – tedy i Klokánky – dostávají od státu příspěvek na dítě 22 800 korun měsíčně. Částka se krátí za dobu, kdy dítě pobývalo mimo zařízení. Podle Vaňka ale Klokánek musí být v provozu a připraven, i když v něm děti zrovna nejsou. Měl by tedy dostávat nějaké finance i za tuto dobu.