Policie obvinila novináře Přibila z pomluvy. Údajně poškodil Chovancova bývalého poradce

Zlínští kriminalisté obvinili bývalého novináře Mladé fronty DNES Marka Přibila z pomluvy. V článku zveřejněném v červnu 2016 údajně poškodil pověst sociálního demokrata Romana Vaigela, když napsal, že nedokončil střední školu. Vaigel pracoval jako poradce ministra vnitra. Obviněný novinář považuje obvinění za účelové. V případě odsouzení mu ale hrozí dvouleté vězení nebo zákaz činnosti. Přibil také figuroval na audionahrávce s Andrejem Babišem.

Článek, kterého se případ týká, vyšel v Mladé frontě 3. června 2016. Text zpochybňoval středoškolské vzdělání zlínského sociálního demokrata a městského zastupitele Romana Vaigela.

Zdrojem informací měla být jiná sociální demokratka Marcela Vlasáková, která měla obvinit svého kolegu, že si koupil maturitní vysvědčení z dnes již neexistující střední školy v Brně.

Policie na základě trestního oznámení všechny informace prověřovala a po ročním pátrání nakonec došla k tomu, že zdrojem informací nebyla politička a že věci uvedené v článku nebyly pravdivé, přiblížil redaktor ČT Josef Kvasnička.

Přibila policie obvinila z pomluvy. Článkem měl poškodit Vaigelovu osobní i pracovní pověst. Další způsobené škody kriminalisté ještě prověřují.

„Článek byl o tom, že na ministerstvu vnitra skončili tři poradci, což ministerstvo vnitra potvrdilo,“ řekl Přibil ČTK. „V závěru článku bylo uvedeno, že na jednoho z těch poradců, konkrétně pana Vaigela, podala sociální demokratka Marcela Vlasáková dvě trestní oznámení kvůli tomu, že údajně padělal své maturitní vysvědčení,“ dodal.

„V článku byla citace pana Vaigela, že trestní oznámení bylo odloženo a že to je nesmysl,“ přiblížil Přibil. Myslí si, že byl obviněn účelově proto, aby musel hradit náklady za advokáta, který by se měl účastnit výslechů svědků ve Zlíně. „Kdosi asi touží, abych jezdil teď často do Zlína na výslechy,“ uvedl Přibil.

Kontroverzní audionahrávka s Babišem

Marek Přibil rovněž figuroval na kontroverzních audionahrávkách, které se objevily letos v květnu a které směřovaly proti předsedovi hnutí ANO Andrejovi Babišovi. Zveřejnil je anonym vystupující jako Julius Šuman.

Na první nahrávce šéf hnutí vulgárně mluví o vládních kolezích ze sociální demokracie, ale i o svých tehdejších zaměstnancích.  Na dalších dvou se objevil Přibil. Na nahrávkách se mluvilo o možném vydání politicky citlivých textů proti ČSSD a o policejních spisech.

Andrej Babiš všechna obvinění  v souvislosti s nahrávkami odmítl a podal trestní oznámení, to ale policie později odložila. Mladá fronta DNES po zveřejnění druhé nahrávky zase propustila Marka Přibila, který také uvedl, že jde o audiomontáže. Přibil kvůli tomu ale vystoupil i před sněmovní vyšetřovací komisí k únikům informací z vyšetřovacích spisů.