Bývalý detektiv Komárek musí před soud. Policejního prezidenta nařkl z „brutálního úniku informací“

Žalobci poslali k soudu případ bývalého detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zložinu (ÚOOZ) Jiřího Komárka. Ten v souvislosti s policejní reorganizací prohlásil, že je šéf policie Tomáš Tuhý podezřelý „z brutálního úniku informací“. Komárkovi teď hrozí až pět let vězení.

Tuhý na Komárka podal trestní oznámení, kterým se začala zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Podle inspekce se Komárek dopustil porušení povinnosti mlčenlivosti a nestranného jednání, které mu ukládá zákon o policii a zákon o služebním poměru.

Podle Tuhého se měl Komárek svým výrokem dopustit jednak zneužití pravomoci, ale také pomluvy. To se však nakonec neprokázalo. Například kontrola Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ukázala, že vyšetřování takzvaného úniku bylo zcela v pořádku.

Podle Komárka měl únik souviset s kauzou Vidkun

Bývalý vedoucí ostravské expozitury ÚOOZ byl jedním z hlavních kritiků policejní reorganizace a kvůli změnám od sboru odešel. V rozhovoru s reportérem ČT Jiřím Hynkem loni v červnu uvedl, že cílem reorganizace není modernizace sborů, ale snaha ÚOOZ „rozprášit“ a „odstavit“ jeho ředitele, plukovníka Roberta Šlachtu.

Zároveň tehdy prohlásil: „Mám povědomí o tom, že pan policejní prezident je osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňování hospodářské trestné činnosti ve stamilionových částkách.“

Únik informací podle Komárka souvisel s kauzou Vidkun. ÚOOZ v roce 2015 provedla na Olomoucku razii, která cílila na klientelistickou síť policistů, politiků a podnikatelů a ve které šlo právě o úniky policejních informací.

Komárka tvrdě kritizovala vyšetřovací komise ve sněmovně

Výrok Komárka ovšem kritizovala sněmovní vyšetřovací komise, která se zabývala policejní reorganizací. Podle poslanců vystupoval bývalý dekektiv ÚOOZ neprofesionálně, podporoval spekulace a vycházel z nepřesně vyhodnocených informací.

„Orgány činné v trestním řízení tímto zcela naplnily závěry vyšetřovací komise. Ta označila postup Komárka za neprofesionální a trestněprávní důsledky se do určité míry daly čekat,“ podotkl Blažek k obvinění Komárka.