Stres a bezradnost. Zmatená zvířata bloudí po zatopené krajině

Praha - Povodně letos připravily řadu lidí o domov a majetek. Nejinak jsou na tom zvířata. Hasiči a veterináři evakuovali stovky koní, psů, koček nebo celá stáda krav. Drobní a střední savci často nestihnou před ničivými masami vody uprchnout. Ptáci přicházejí o svá hnízda, predátoři pak o svou tradiční kořist. Dochází ke změnám v ekosystému, které způsobují, že jsou zvířata ve stresu a bezradně bloudí po místech, kde dříve mívala „domov“, nebo se vyskytují na místech, kde by je nikdo nečekal. Obnovení ekosystému po povodních přitom trvá několik let.

Drobní savci, mezi něž patří třeba myšice, hraboš či krtek, mají podle zoologa Pavla Stopky smůlu, jelikož nestačí před vodou včas utéct. „Je to částečně i tím, že jsou to teritoriální zvířata. Schovají se na místě, které se jim zdá bezpečné,“ podotkl Stopka. Skutečnost je ale jiná a tato zvířata tak často uhynou. 

Větší zvířata, jako třeba zajíci, už umějí reagovat lépe. „Slyší blížící se vodu celkem s předstihem, ta šance ale pořád není příliš velká,“ konstatoval zoolog. Výhodu mají šelmy, které využívají kořist, jež se zachrání. „Ve chvíli, kdy ale zmizí drobní savci, jejich predátoři se přeorientují na jinou kořist – například na bažanty či hrabavé ptáky,“ uvedl Stopka. Tím způsobí další škody. 

Koně
Zdroj: ČT24/ČTK
Některá zvířata do útulků doslova připlavala
Zdroj: Facebook/Eva Hajerová Nekolová

Co se týká ptáků, řada z nich může před ničivými záplavami odletět. Někteří ovšem zrovna teď hnízdí. „Pro ně to je konec, většina hnízd je zaplavená a zmizí,“ konstatoval Stopka s tím, že se změnami ekosystému se ptáci dostávají do stresu – marně se snaží své hnízdo najít.

Kvůli přívalovým dešťům, chladnému počasí a povodním už uhynuly stovky ptáčat a další desítky bojují o přežití v útulcích po celých Čechách. „Jedná se o jednu z nejhorších sezon. Projevilo se to zejména na letošních přírůstcích a úspěšnosti hnízdění. Téměř bez mláďat zůstaly vlaštovky, jiřičky, hodně to zasáhlo i do populace rorýsů,“ poznamenal ornitolog Karel Makoň.

Podle Stopky zahynou během povodní desetitisíce až statisíce obratlovců jen v oblasti od Prahy po Mělník. Povodně jsou navíc v Čechách stále častější. Zvířata, která se přeci jen stihla zachránit, mohou ale posléze rekolonizovat plochy.

Zoolog Pavel Stopka z Přírodovědecké fakulty UK v Praze:

„Stačí několik let, aby se biodiverzita obnovila. Je to vlastně přirozená součást obnovy, kdy břehy jsou zaplavovány. Někde se objevují nové druhy rostlin a živočichové postupně rekolonizují tyto plochy.“

Záchrana zvířat po povodních - opatrnost je na místě

Hodně zvířat zůstává po povodních nezabezpečených. O jejich záchranu se stará třeba Záchranná stanice handicapovaných divoce žijících zvířat ve Studánce u Tachova. Personál již zachránil několik ovcí v Lahovičkách a teď se chystá mimo jiné do zaplavených Zálezlic, kde zůstala řada psů a hospodářských zvířat, o něž teď musí být postaráno. 

„Zvířata samozřejmě tragédii vnímají, vědí, že se něco děje, cítí nebezpečí,“ řekl Karel Bobál ze záchranné stanice. Někteří psi nebo kočky jsou potom při odchytu agresivní nebo mají z lidí velký strach, proto je nutné odchyt provádět opatrně, aby nedošlo k újmě na straně zvířete nebo pomocníka.

Třeba putimský chovatel Jiří Kozák vyčíslil na zničené domácí zoo půlmilionovou škodu. Část zvířat se Kozákovi s pomocí místních podařilo zachránit. Plazi odpočívají na obecním úřadu. Ve výběhu pro klokany teď proudí Blanice. Voda s sebou odnesla tři nejedovaté hady, některé ještěry a vodní želvy. Peníze na nový domov pro zvířata si Kozák musí půjčit - žádné nemá.

Při letošních povodních došlo po jedenácti letech opět na pražskou zoo, jejíž spodní část se ocitla pod vodou. Zoologická zahrada už sice otevřela horní část areálu, některá zvířata ale návštěvníci ještě dlouho neuvidí. Pod vodou je například pavilon oblíbených goril, které jsou nyní v povodňové věži a příští týden se mají stěhovat do Zoo ve Dvoře Králové. Některá zvířata byla rovněž přesunuta do olomoucké i ústecké zoo.

Kvůli povodni přišla zahrada o dvě čejky a králíky, kteří zůstali zalezlí hluboko v norách. Jeden plameňák si zlomil nohu, jinak jsou ale všechna zvířata v pořádku. Škody se ovšem podle ředitele zoo Miroslava Bobka mohou vyšplhat na zhruba 160 milionů korun.

Peníze na pomoc Zoo v Praze lze posílat na tento účet:

Pražská zoo

(např. DMS ZOO SLON)

dárcovská sms ve tvaru DMS ZOO + název druhu zvířete

účet 3070207/0100

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem dnes přijala další zvířata ze zaplavené pražské zoo. Po lenochodovi, opicích a ptácích, které ošetřovatelé přivezli už v úterý, dnes přijela lvice, tygr a želvy.

Rovněž jízdárna v pražské Troji doslova zmizela pod hladinou. „Měli jsme informaci, že voda půjde nahoru třeba o metr a půl. To nakonec nebyla pravda, šla nahoru tak o pět, šest metrů,“ prohlásil spolumajitel Pony Praha Michal Andrejsek. Všechny koně z Císařského ostrova se podařilo evakuovat už v neděli, některé do Číčovic. Kdy se ale budou moci do stáje vrátit, zatím jejich majitel odhadnout nedokáže.