Zeman vysílá na pomoc s velkou vodou Hradní stráž

Praha – Do pomoci s povodněmi se vedle české armády a příslušníků Integrovaného záchranného systému zapojí i šedesát příslušníků Hradní stráže. Rozhodl o tom prezident Miloš Zeman, který je dal k dispozici ústřednímu krizovému štábu. Ten následně určí její konkrétní nasazení.

„Rozhodl jsem se, že požádám Hradní stráž, aby se zapojila do záchranných akcí s tím, že pevně věřím, že tito vojáci budou užiteční jak při případné evakuaci, při ochraně objektů nebo při čemkoli jiném,“ uvedl prezident s tím, že vyslání Hradní stráže je podle něj lepší řešení, než se „ostentativně proletět helikoptérou nad zaplavenými oblastmi“.

Podle kancléře Vratislava Mynáře Hrad úmysl dát k dispozici rotu Hradní stráže prodiskutoval s ministrem vnitra Janem Kubicem i ministrem obrany Vlastimilem Pickem. „V současné chvíli jsme připraveni okamžitě nasadit 60 příslušníků Hradní stráže, a to do deseti minut od výjezdu z kasáren,“ řekl velitel Hradní stráže Radim Studený.

Hrad již dříve uvedl, že Zeman povodňovou situaci „bedlivě sleduje“. „Prezident republiky apeluje na vládu, aby celé situaci věnovala největší možnou pozornost a její řešení nalezla v co nejkratší době,“ uvedla už včera Zemanova mluvčí Hana Burianová na hradním webu. Prezident dnes ještě ocenil činnosti vlády a to, jak rychle na práci s povodňovými škodami vyčlenila potřebné finance.

Kdo pomáhá?

Vláda již dříve schválila pro pomoc při povodních nasazení až 2 000 vojáků. Armáda vyčlenila 1 000 uniformovaných mužů a žen, kteří jsou v pohotovosti od dnešního dopoledne. V Praze pomáhá 300 vojáků, řekl ministr obrany Vlastimil Picek. Ozbrojené síly podle něj také vyčlenily několik menších jednotek pro potřeby nouzového ubytování, humanitární pomoci, evakuace lidí, terénní či zemní práce. V akci je také 15 000 profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří do dnešního dopoledne evakuovali přes 7 000 lidí a zachránili více než 250 lidí. Hasiči rovněž čerpají vodu ze zatopených domů.

Brífink prezidenta Zemana a velitele Hradní stráže (zdroj: ČT24)
Vydáno pod