Rath žaloval svého žalobce. Podle soudu ale za výroky státního zástupce odpovídá stát

David Rath neuspěl s žalobou na státního zástupce Petra Jiráta. Žádal po něm omluvu a finanční satisfakci za výroky v médiích, mimo jiné žalobce řekl, že se domnívá, že Rath nikdy nenastoupí do vězení a raději uteče ze země. Verdikt, kterým soud odmítl Rathovu žalobu, není pravomocný, Rath se podle jeho advokáta nejspíše odvolá.

Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl Rathovu žalobu kvůli tomu, že mířila špatným směrem. Konstatoval, že Petr Jirát nemůže být jako soukromá osoba žalován za to, co pronesl jako veřejný činitel. „Vystupoval jako představitel státního zastupitelství, potažmo státu. Je to právě stát, který za takový zásah může odpovídat, a pouze vůči státu může taková žaloba směřovat,“ uvedla soudkyně Jana Jurečková.

Soud se tak ztotožnil s tvrzením Jirátova advokáta a syna Petra Jiráta mladšího. Ten odkazoval na předchozí judikaturu v podobných případech, která „to vymezila zcela jasně“. K posouzení samotného obsahu žaloby se tak soud vůbec nedostal. Jeho rozhodnutí však zatím není pravomocné. Rathův advokát Adam Černý se přitom domnívá, že měl Petr Jirát čelit také kárnému řízení. „Vzhledem k osobě žalobce (Ratha) a zřejmě z jakési kolegiální solidarity nebylo kárné řízení s žalovaným (Jirátem) zahájeno,“ prohlásil Černý.

David Rath se již dříve pokusil žalobu podanou původně na Jiráta rozšířit na Krajské státní zastupitelství v Praze, kde Jirát pracuje. V minulosti totiž již podobně narazil ve sporu s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Žalobu, která se týkala mediálních výroků Bradáčové, soud odmítl s tím, že Bradáčová nevystupovala jako soukromá osoba, ale vyjadřovala se v rámci své funkce.

Rozšířit žalobu v Jirátově případě však soudkyně neumožnila, Rath se tak podle ní pokoušel obejít institut záměny žalovaného, s nímž by žalovaný – tedy Petr Jirát – musel souhlasit.

Jirát se obával, že Rath uteče. Ten chtěl omluvu i peníze

David Rath žaloval státního zástupce, který dozoruje první část jeho kauzy, kvůli výroku v rozhovoru pro server Lidovky.cz. Jirát v něm bývalého středočeského hejtmana obžalovaného z přijímání úplatků a manipulování s veřejnými zakázkami kritizoval za chování v jednací síni.

„U vazebních zasedání jsem stále opakoval, že výkon trestu nenastoupí, protože uteče. (…) Pokud padne jakýkoliv pravomocný trest spojený s nástupem do vězení, já jsem osobně přesvědčen, že pak dojde na má slova,“ řekl také Jirát v rozhovoru s tím, že si Rath podle něj proces „vychutná“, ale pouze dokud nebude pravomocně odsouzen.

Mluvil také o tom, že exposlanec má v zahraničních firmách schované peníze z trestné činnosti. Výši částky odhadl na stovky milionů korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rath reagoval žalobou na ochranu osobnosti. Žádal omluvu, 88 tisíc korun a také chtěla, aby soud nařídil Jirátovi, aby v šíření údajně nepravdivých informací nepokračoval. Advokát lékaře a bývalého politika Adam Černý je stále přesvědčen, že Jirátova slova v rozhovoru zaznít neměla.

„Žádný zákon neumožňuje státnímu zástupci, aby v médiích uváděl nepravdivé informace, citové výlevy, svá subjektivní hodnocení, ničím nepodložené spekulace a vyloženě nepravdivé informace,“ řekl.

Spor s Petrem Jirátem byl jednou z vedlejších větví soudních sporů Davida Ratha a trestních řízení, která začala jeho zadržením s krabicí od vína v roce 2012. V hlavní větvi je Rath obžalován z manipulace s veřejnými zakázkami a přijímání úplatků: