Komunisté popsali Zemanovi podmínky, za kterých by podpořili Babišovu vládu

Události: KSČM jednala se Zemanem o možné podpoře menšinové vlády. Pokračují i jednání o funkcích ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Předseda KSČM Vojtěch Filip v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem debatoval o podmínkách, za kterých by mohla strana podpořit menšinovou vládu, kterou skládá šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Komunisté trvají na zákonu o obecném referendu, trvalém zvyšování minimální mzdy a na ochraně přírodního bohatství. Další podmínky nejsou nepřekročitelné, řekl Filip. Pokračuje i jednání ostatních stran, především o obsazení postů ve sněmovně a jejích výborech.

On-line přenos

Povolební vyjednávání (od 31. 10.)

  • 22:30

    ČT24 bude sledovat povolební jednání zase ve čtvrtek 15.11. V tuto chvíli se s vámi, milí diváci, loučíme a děkujeme za vaši pozornost.

  • 22:26

    "Toto převolení je velmi složité," komentoval nápad Fiala.

  • 22:24
    Tomio Okamura

    Podle Okamury je nutné mít na paměti, že při případném protahování druhého pokusu o sestavení vlády mají poslanci osmdesáti hlasy možnost vyvolat hlasování o zvolení nového předsedy sněmovny.

KSČM připustila podporu menšinové vlády, pokud bude splněno jejích sedm programových podmínek. Jde například o schválení zákona o obecném referendu, čtyřletý program na trvalé zvyšování minimální mzdy, valorizaci důchodů nebo ochranu přírodního bohatství ČR, uvedl po jednání Filip.

Pod ochranou zdrojů si KSČM představuje například převod vodních zdrojů do vlastnictví státu, krajů a obcí. „A jestli někdo tvrdil, že lithium přestane být tématem po volbách, tak garantuji, že nepřestane,“ dodal Filip.

Ostatní ze sedmi podmínek jsou podle něj předmětem jednání. Zeman nenaléhal, aby od některých ustoupil. „On mě zná dost dlouho, aby se o to ani nepokoušel,“ řekl Filip. Zeman naopak podle šéfa KSČM přislíbil, že do procesu hledání důvěry vlády příliš vstupovat nebude. „Já na to replikoval, že jak ho znám, tak do toho bude vstupovat,“ uvedl Filip. Odhadl, že Babiš by se mohl o důvěru sněmovny ucházet do Vánoc.

Brífink KSČM po jednání s prezidentem v Lánech (zdroj: ČT24)

KSČM podporuje Vondráčka a chce dva výbory

S prezidentem se komunisté bavili také o ustavující schůzi sněmovny a obsazení výborů. „Jsme dohodnuti s vítězem voleb, hnutím ANO, na podpoře Radka Vondráčka na předsedu Poslanecké sněmovny. A budeme respektovat návrhy jiných politických stran do počtu čtyř nebo pěti místopředsedů,“ řekl předseda KSČM.

Komunisté projevili zájem o vedení dvou sněmovních výborů – rozpočtového a petičního. Prezident se podle Filipa podivoval, proč mají zájem právě o petiční výbor. Filip reagoval, že výbor pokládá za významný. 

Zeman postupně zve do Lán zástupce všech sněmovních stran. Minulý týden jednal s ANO, ODS a Piráty, v pondělí se setkal s představiteli SPD. Jednání s komunisty připadlo na den 100. výročí bolševického převratu v Rusku. Zbývající čtyři schůzky se uskuteční až příští týden, neboť od středy do pátku bude Zeman na návštěvě v Olomouckém kraji.

SPD by mohla vést bezpečnostní výbor

Pokračuje také jednání o obsazení sněmovních výborů. Hnutí SPD Tomia Okamury by mohlo vést výbory bezpečnostní a hospodářský, ANO s tím souhlasí. „Z našeho pohledu nemáme problém s tímto požadavkem,“ řekl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

SPD ve volebním programu klade podle něho na bezpečnost ze sněmovních stran největší důraz. Jedním z hlavních témat kampaně hnutí bylo odmítání nelegálních imigrantů. „Shodli jsme se na tom, že ze všech parlamentních stran je téma bezpečnosti ústředním tématem hnutí SPD,“ uvedl Okamura.

„Původně jsme sdělili, že bychom také chtěli výbor zahraniční. Tam jsme tedy museli udělat kompromis, protože nám bylo řečeno, že bychom ho vzhledem k našemu euroskeptickému pohledu zřejmě nedostali,“ řekl Okamura. Podle něj se spekuluje o tom, že by v jeho čele mohl být Lubomír Zaorálek (ČSSD).

O bezpečnostní výbor projevili kromě SPD zájem také Piráti a ODS, která chce vést tři až čtyři výbory. Zástupci ANO nabídli občanským demokratům místa v čele branného, ústavně-právního a petičního výboru. ODS trvá na vedení školského výboru jako nejvyšší prioritě. Faltýnek uvedl, že ANO, které plán obsazení výborů připravuje, se bude snažit požadavkům ODS vyjít vstříc. Na sociální demokraty, kteří se rovněž s představiteli ANO sešli, připadá vedení jednoho výboru. Od ANO dostala ČSSD nabídky, projedná je v klubu. 

Vondráček: O mandátový a imunitní výbor nebyl zájem, ANO zbyl

O mandátový a imunitní výbor, který by podle Pirátů měla obsadit opozice, během prvních dvou kol vyjednávání o vedení sněmovny žádná strana neprojevila zájem, řekl kandidát ANO do čela dolní komory Radek Vondráček. 

„Je to bouře ve sklenici vody a šum, on si o ten mandátový a imunitní výbor nikdo neřekl, takže primárně nám zbyl,“ uvedl Vondráček. Podle něj není pravda, že výbor vedla vždy opozice, v 90. letech patřil vládní koalici. ANO je ale podle Vondráčka otevřeno diskusi a důležité bude i to, kdo bude navržen.

Šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura stejně jako Vondráček řekl, že sporu o obsazení mandátového a imunitního výboru nerozumí. „Podle informací, které máme k dispozici, žádná strana o vedení tohoto výboru neprojevila zájem,“ řekl. Zopakoval, že ODS chce získat předsedy v jiných výborech.

Opozice by podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše měla výbor obsadit i kvůli tomu, že na začátku jednání sněmovny by se mělo hlasovat o vydání šéfa ANO Andreje Babiše a předsedy sněmovního klubu Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. 

Piráti v pondělí vyzvali strany vyjma ANO ke společnému jednání o obsazení výboru. KSČM, ČSSD a KDU-ČSL ohlásily, že na setkání nepůjdou. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa mělo být pozváno i ANO. Pochyby o schůzce vyjádřil také Tomio Okamura. 

Události, komentáře: Jaroslav Faltýnek (ANO), Martin Kupka (ODS) (zdroj: ČT24)

ODS ani SPD nechtějí blokovat ustavující schůzi sněmovny

Během dne proběhla i další jednání. Okamura před schůzkou se zástupci ODS uvedl, že by v otázce vedení sněmovny mělo být respektováno poměrné zastoupení určené výsledky voleb. „To znamená ne, že bychom jednostranně podporovali hnutí ANO, to v žádném případě nepřipadá v úvahu. Ale to, že hnutí SPD má počet poslanců v Poslanecké sněmovně na třetím místě, tak by mělo být zastoupeno na úrovni místopředsedy sněmovny. A zároveň nemáme problém s tím, aby mělo hnutí ANO místo předsedy sněmovny,“ řekl.

ODS však trvá na tom, že by ANO nemělo mít všechny důležité posty. „Myslíme, že předseda sněmovny by měl být Petr Fiala, protože jsme druhá nejsilnější, opoziční strana. Hnutí ANO by nemělo mít všechno, protože se tady bude možná rýsovat i třetí pokus a opravdu by to mělo být vyvážené,“ řekla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Okamura po jednání s ODS (zdroj: ČT24)

I po jednání zůstal Okamurův postoj k vedení sněmovny stejný. S ODS se ale jeho hnutí shodlo na tom, že nemůže vládnout pouze strana, která nezískala ani třetinu hlasů voličů. „Aby měla pravomoci vedení policie, státního zastupitelství, měla vliv na všechny represivní orgány a přitom by tu nebyl většinový mandát od občanů,“ vysvětlil.

Ani ODS ani SPD nechtějí blokovat ustavující schůzi sněmovny. Spolupráci s ODS nicméně Okamura vyloučil, prý nenalezli žádné společné programové body. ODS jednala také s hnutím ANO. Předseda hnutí Andrej Babiš po jednání uvedl pouze to, že si zástupci stran vyjasnili pozice ve vyjednávání o post šéfa sněmovny. 

Babišovi se prý také podařilo najít kandidáta na pozici ministra průmyslu do své připravované menšinové vlády. Jeho jméno ale odmítl prozradit a řekl, že se k podrobnostem nebude vyjadřovat. Jedná se prý však o odborníka. Babiš uvedl, že jeho kabinet bude mít čtrnáct členů, zatím má jasno o devíti jménech. Stále hledá třeba ministra kultury nebo školství.