Žen záchranářek přibývá. V některých krajích jich už pracuje více než mužů

Žen záchranářek přibývá (zdroj: ČT24)

V listopadu to bude rok, co i pražská záchranka začala do terénu posílat ženy. V krajích tuto pozici zastávají běžně, a dokonce v ní převažují nad muži, záchranářek je zde momentálně 53 procent. Řídit sanitky ale ženy příliš nechtějí. V celé republice jich tuto práci dělá jen pár.

Jitka Ottmárová chtěla na záchrance pracovat už dlouho, v červenci se jí přání splnilo. „Ty lidi, kteří tady pracují a s kterými jsem přišla do kontaktu, tak jsou strašně milí a přátelští a opravdu se tady cítím jako doma,“ říká záchranářka.

Počet žen mezi záchranáři
Zdroj: ČT24

Vůbec nejvíc žen záchranářek pracuje ve Středočeském kraji, a to 278 z 399. V Praze na pozici zdravotnický záchranář aktuálně pracuje 15 žen a každý měsíc se hlásí další zájemkyně. Pražská záchranná služba je na tenhle post přijímá teprve rok.

„Začínali jsme před rokem na nule. Velmi se nám to osvědčilo, ten ženský element, empatie, cit, něha, to je něco, co ti pacienti potřebují,“ vysvětluje pražský radní pro oblast zdravotnictví a bydlení Radek Lacko (ANO).

Řidičky sanitek
Zdroj: ČT24

„Proto jsme je brali, abychom dodrželi evropský trend, abychom právě ten mužský kolektiv naředili, abychom narovnali evropský trend, který tady v Praze nebyl dodržen,“ vysvětluje ředitel ZZS Praha Petr Kolouch.

Dřívější vedení ženy nechtělo kvůli tomu, že nebudou na práci stačit - hlavně fyzicky. „Když jsem nastoupila, tak se přiznám, že má kondička nebyla to, co je to teď. Nicméně vždycky to dáme s kluky nějak dohromady,“ říká záchranářka Ottmárová.

Ženy mezi lékaři - záchranáři
Zdroj: ČT24

Zájem mají ženy u krajských záchranných služeb i o práci lékařek. Na této pozici jich pracuje 329 z celkového tisíce.