Okamura prodal byt za 10 milionů, příjem ale neuvedl v majetkovém přiznání

Okamura: Jde o formální chybu, přiznání jsem chtěl opravit (zdroj: ČT24)

Čerstvě zvolený poslanec Tomio Okamura (SPD) pochybil v majetkovém přiznání za minulý rok. Podle deníku MF DNES v něm totiž neuvedl příjmy z prodeje bytu za 10 milionů a v přiznání chybí také informace o bankovním úvěru za skoro pět milionů. Sám Okamura odmítá, že by něco úmyslně zamlčel, přiznání mu prý vyplňovala účetní. Ministerstvo spravedlnosti už poslalo tento případ na obecní úřad v místě Okamurova bydliště. Ten bude řešit, zda se šéf SPD dopustil přestupku.

„Porovnáním údajů uvedených v oznámení pana poslance Okamury s údaji uvedenými v jiných registrech a informačních systémech veřejné správy bylo zjištěno, že pan poslanec Okamura mohl svým jednáním naplnit znaky přestupku zákona o střetu zájmů,“ řekl MF DNES Jiří Kapras, který na ministerstvu spravedlnosti vede odbor střetu zájmů.

Okamura se ale hájí, že šlo o formální chybu: „Protože není v majetkovém přiznání poslance kolonka, kam se má uvádět prodej bytu, tak jsme to dali jako součet mých příjmů do té celkové částky.“

Nesrovnalosti podle svých slov chtěl odstranit už před volbami, zpětná oprava přiznání ale není možná. Navíc v něm chybí i informace o více než čtyřmilionové hypotéce. „Je podle mého názoru uvedena v nějakém přiznání někdy před čtyřmi, pěti lety. My jsme jenom netušili, že se ta hypotéka má uvádět každý rok dokola,“ hájí se Okamura.

Podle předsedkyně mandátového a imunitního výboru ve sněmovně Miroslavy Němcové (ODS) jde o výmluvy: „Je to taková obhajoba z nouze, protože přiznání nesestavoval poprvé. Už jako senátor jej musel podávat a musí si být vědom toho, že tyto příjmy tam uvádět měl.“

Nováčci ve sněmovně musí poprvé přiznávat majetek zpětně

Právě mandátový a imunitní výbor až dosud dohlížel na příjmy poslanců, kteří tam podávali přiznání za každý rok v politice. Od letošního září však platí nová pravidla: poslanci i senátoři totiž musí nově přiznávat i majetek, který nabyli ještě před vstupem do veřejného života. Lidé pak tyto informace najdou v novém registru dostupném z webu ministerstva spravedlnosti.

Čerstvě zvolení poslanci budou první, kdo musí založit do registru i přiznání k majetku, který získali ještě předtím, než se ujali svých funkcí. „Ta přiznání musí odevzdat do 30 dnů od složení slibu. Ten skládají na první schůzi sněmovny, které se zúčastní, vysvětluje mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Další novinkou je pak i výstupní přiznání. Do něj budou muset poslanci a senátoři sepsat svůj majetek poté, co ve veřejném životě skončí.