Cikrt: Lidé si na eRecepty rychle zvyknou. Lékaři musí překonat strach z nového

Cikrt: Lékaři musí u e-receptů překonat strach z nového (zdroj: ČT24)

Obavy ze zavedení eReceptů jsou zbytečné. V pořadu Interview ČT24 to řekl šéfredaktor Zdravotnického deníku a bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Lidé si podle něj na novinku rychle zvyknou, stejně jako například na internetové bankovnictví. Cikrt se navíc domnívá, že eRecepty v souvislosti se středeční stávkou části lékařů zafungovaly jako obětní beránek jiných problémů ve zdravotnictví.

„eRecept spadl do všech protestů nevinně. Jsou s ním určité technické obtíže, ale to se při takové novince dalo předpokládat,“ řekl Cikrt. Lékaři se podle něj spíš bojí změny: „Děsí je, že to bude jiné, než na co jsou zvyklí.“

Uživatelsky jsou podle Cikrta eRecepty nastavené dobře. „I lékař, který je vyššího věku, by měl umět obsloužit počítač,“ domnívá se. S registrací navíc v případě potřeby poradí Státní ústav pro kontrolu léčiv, který k novince spustil i speciální webové stránky.

Trochu mi připadá směšné říkat, že jsme proti byrokracii, ale zároveň proti elektronizaci. I když má elektronizace nějaké dětské nemoci, na konci vždy administrativu snižuje. Známe to všichni, denně používáme elektronické bankovnictví nebo nákupy.
Tomáš Cikrt

S eRecepty podle Cikrta navíc přichází i bezpečnost, protože nejdou zfalšovat a nelze je ani neúplně vyplnit. Výhodou pro lékaře bude například to, že bude vědět, zda si pacient recept skutečně vyzvedl. „O úspěšnosti elektronického receptu rozhodnou pacienti. Strašně rychle si na to zvyknou… Je to nezvratný pohyb společnosti směrem dopředu,“ dodal. 

Z léčení na dálku strach Cikrt nemá. „I dnes může být opakovací recept,“ poznamenal. Stále také bude na zvážení lékaře, zda pacienta před vydáním receptu potřebuje vidět, či nikoliv.

eRecept odnesl vinu za jiné prohřešky

Praktičtí lékaři i lékárníci v těchto dnech protestují a část lékařů ve středu vyhlásila jednodenní stávku. Podle Cikrta mají k protestům důvod, ne však kvůli eReceptům. Ty podle něj jen odnesly vinu za jiné prohřešky českého zdravotnictví a pouze odvádí pozornost od jádra problémů.

Lékařské i lékárnické komoře proto vytkl, že místo aby na eReceptech hledaly neustále chyby, měly by se snažit lékařům s jejich zaváděním pomoci: „Ať si najdou jiného obětního beránka.“

U lékárníků je podle Cikrta reálný problém v tom, že za poslední roky byli jediným segmentem, který šel dolů: „Jejich odměňování je na rozdíl od lékařů závislé od ceny léků, od marže. Když stát v posledních letech velmi účinně ceny brzdil, tak na to lékárníci doplatili… Ceny léků začínají trochu stoupat, říká se, že lékárníkům 100 milionů příští rok připluje, jenže jim chybí několik miliard.“

Lékaři zase obecně nejvíc protestují kvůli nedostatečným úhradám. Letošní vyhláška například upřednostňuje nemocnice. „Ministerstvo to otevřeně přiznává. Říká, že dřív byli nadhodnocovaní ambulantní lékaři, teď musí dorovnat nemocnice, jinak budou lékaři utíkat,“ uvedl Cikrt.

Spor o úhrady se táhne už řadu let a silné argumenty jsou na obou stranách sporu. Podle Cikrta by proto politici měli konečně jasně říct, jakou roli v systému mají mít nemocnice a jakou ambulantní lékaři. Vše je pak podle něj zastřešeno tím, že do českého zdravotnictví s ohledem na jeho efektivitu teče relativně málo peněz: „Překonáváme (v kvalitě) i některé západní země, ale rozpočet máme východní.“