Jak poznat dobrý chleba? Prozradí ho kůrka, barva a „zvonění“

Studio 6: Je Světový den chleba (zdroj: ČT24)

Každý Čech sní ročně zhruba 40 kilogramů chleba a zaplatí za něj necelých tisíc korun. V pondělí si nejen pekaři připomínají Světový den chleba. Při té příležitosti prozradili, jak se v obchodě nenapálit a jít při nákupu kvalitního chleba na jistotou.

„Dobrý chleba se už v obchodě pozná podle kůrky, barvy a toho, že zvoní,“ říká vedoucí pekařské dílny Střední průmyslové školy potravinářských technologií v Praze Pavel Raška. Kůrka má být podle něj po celém povrchu chleba kaštanově hnědá s výjimkou spodní části, na které chléb ležel, když se pekl.

„Dobře upečený chleba takzvaně zvoní, když na něj poklepete jako na meloun,“ doporučuje Raška.

Základem dobrého chleba je kvalitní kvásek a mouka a také voda. „Potřebujete pšeničnou a žitnou chlebovou hladkou mouku. Nejsou úplně běžné, dají se ale pořídit v některých hypermarketech nebo pekařstvích,“ radí Raška.  Do těsta pak patří i kmín nebo sůl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejdůležitější je ale kvásek. „Jeho příprava trvá až 36 hodin. Někdy se dá pořídit v pekárnách, jindy ho lidé sami nabízejí,“ říká vedoucí  pekařské dílny.  Nejbližší kvásek lze najít na webu Pečempecen.cz.

Těsto se má podle Rašky míchat nejprve několik minut pomalu a pak rychleji, stejně jako se má péct nejprve na vyšší teplotu a později na nižší. Do trouby také patří miska s vodou, aby chléb nepopraskal.

V Česku peče chléb přes 700 klasických pekáren, které každý den nabídnou okolo 1 milionu pecnů.  

Vydáno pod