Fuksa k poslaneckým trafikám: Nečas mi nic nenabízel. Bylo by to pod jeho úroveň

Kauza poslaneckých trafik v Událostech ČT (zdroj: ČT24)

Bývalý poslanec ODS Ivan Fuksa odmítl, že by nabídka na post v Českém Aeroholdingu přišla od premiéra Petra Nečase. Řekl to u soudu, kde vystupoval jako svěděk. Bývalý předseda vlády spolu se svou ženou Janou a tehdejším náměstkem Romanem Bočkem čelí obžalobě v kauze takzvaných údajných trafik. Podle státního zástupce nabízeli třem bývalým poslancům lukrativní místa výměnou za složení mandátu.

Tehdejší premiér Petr Nečas podle Fuksy nehrál v jeho odchodu žádnou roli. Poslanecký mandát podle svých slov složil proto, že nesouhlasil s politikou ODS a zvýšením DPH. Uvedl rovněž, že by bylo pod Nečasovu úroveň nabízet posty výměnou za opuštění sněmovny.

„Kdybych balíček podpořil, ztratím veškerou důvěru, kterou jsem za ta léta u voličů budoval. Nepodpořit balíček a zachovat si čest a důstojnost znamenalo, že bych jako letitý a pravověrný ódéesák shodil tuto vládu,“ uvedl.

Ocitl se tak prý ve slepé uličce, kdy jediným možným řešením byla právě rezignace. „Připadalo mi to jako nejférovější rozhodnutí jak vůči ODS a premiérovi, tak i vůči mým podporovatelům,“ vysvětlil.

Ivan Fuksa (třetí zleva), Roman Boček (čtvrtý zleva) a bývalý premiér Petr Nečas (pátý zleva) u soudu
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Fuksa u soudu také řekl, že mu o postu v aeroholdingu pověděl tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Bylo to ale až poté, co rezignoval na poslanecký mandát. Nabídka podle něj přišla pravděpodobně z důvodu, že Kalousek věděl, že je dopravní inženýr a má bezpečnostní prověrku. Fuksa se s Kalouskem dobře znal, několik let pracoval jako jeho náměstek.

Kolegové byli zbabělí

„Nikdo jiný mi nabídku nedal, ani jsem žádnou nepožadoval, byl jsem spíše na kolegy naštván. Všichni nás podporovali na chodbách a v kuloárech a na klubu se pak koukali do stolu. Byl jsem na ně rozzlobený, že byli zbabělí. Neměl jsem tendenci se s nimi bavit,“ popsal tehdejší atmosféru v ODS. 

Státní zástupce Rostislav Bajger se ale ptal na význam sms zpráv, které si Fuksa po rezignaci vyměnil s Petrem Tluchořem. Kolega mu napsal „zavolej Kaldovi“, na což mu Fuksa odpověděl „s Kaldou jsem mluvil, je OK“. Fuksa to vysvětlil tak, že na ministrovu nabídku nekývl hned a odjel na dovolenou, takže Kalousek byl do jisté míry nervózní, protože do funkce potřeboval rychle někoho najít.

Obžaloba tvrdí, že Nečas podplatil poslance Fuksu, Petra Tluchoře a Marka Šnajdra příslibem lukrativních postů, aby se vzdali mandátu a ve sněmovně nedělali problém se schvalováním daňového balíčku, se kterým kabinet spojil hlasování o důvěře. V kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády, čelí obvinění také Nečasova současná žena Jana a bývalý Fuksův náměstek Roman Boček.

Podle obžaloby Boček a Nečasová premiéra v roce 2012 navedli k podplacení. Nečas, který k soudu dorazil bez manželky, už dříve uvedl, že nikomu nic nenabízel. Pouze se prý snažil řešit rozkol v ODS. Expremiérovi a Bočkovi hrozí až šest let. Nečasové až osm, protože je obžalována také z krácení daní u luxusních darů, které dostávala v době, kdy zastávala funkci šéfky premiérova kabinetu. 

Tluchoř, Fuksa a Šnajdr strávili v roce 2013 více než měsíc ve vazbě. Na svobodu byli propuštěni po zásahu Nejvyššího soudu, který jejich stíhání s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil. U Nečase ale soud naopak řekl, že z pravomoci policie a žalobců vyňat není.