Rána mrazivá, ale o víkendu bude přes den až 20 stupňů

Česko ráno zahalil mráz. Koncem týdne ale bude kolem 20 stupňů (zdroj: ČT24)

Česko se v pondělí probudilo do zatím nejchladnějšího podzimního jitra. Mráz zaznamenalo téměř čtyřicet meteorologických stanic na horách i v nížinách. Studená rána budou čím dál častější. Koncem týdne ale přes den teploty vystoupají i na 20 stupňů. Ochlazení čekají meteorologové až po 20. říjnu.

Velké ranní ochlazení přinesla jasná noční obloha. Nejvíc mrzlo v Orlickém Záhoří, kde meteorologové naměřili -3,6 stupně Celsia. Podobné hodnoty byly také na Šumavě v Rokytské slati a na Horské Kvildě.

Mrzlo i v osadě Jizerka. „V jednu ráno už mi ukazoval teploměr pod nulou. Loni jsme tady ještě seděli v tričku na terase a pili kafe,“ poznamenal číšník Jiří Dubek. Stejné hodnoty jako na Jizerce naměřili i v Lázních Bělohrad, které jsou pouhých 300 metrů nad mořem.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Podobně mrazivá rána budou čím dál častější, v závěru týdne ale bude teplo. „Den za dnem by se mělo víceméně oteplovat. O víkendu nás možná čekají i teploty přes 20 stupňů Celsia,“ uvedla meteoroložka ČT Taťána Míková.

Na jižní Moravě může být 20 stupňů už ve čtvrtek, v Čechách spíš o víkendu. Teplé počasí bude i přes chladnější rána ještě v pondělí a v úterý. Pomalu ochlazovat se začne příští středu. „Teploty typické spíš pro říjen přinese druhá polovina příštího týdne,“ dodala Míková.   

V říjnu obvykle nejsou vysoké teploty běžné. V Praze například za posledních dvacet let dosahují maximální teploty 17 stupňů a více jen na 30 procent případů, v Brně na 35 procent. Teplota 20 stupňů nebo vyšší byla za tu dobu v obou městech zaznamenána dokonce jen jednou.