Lepší docházka, změna času třetího čtení. Končící poslanci řeší, jak zefektivnit sněmovnu

Končící poslanci řeší způsoby, jak zefektivnit práci ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Končící poslanci chtějí, aby byla jejich práce efektivnější. Shodují se na potřebě upravit čtvrteční interpelace poslanců na členy vlády tak, aby plnily svůj účel. Dalšími změnami by mohlo být třeba to, že by poslanecké kluby nemohly blokovat závěrečná hlasování o zákonech, nebo aby se třetí čtení mohla konat i jindy než ve středu a ve čtvrtek. Tady ale půjde o bouřlivou diskusi.

Když už se poslanci dostaví, chybí často zase ministři. „Měli bychom upravit interpelace, pro které je dnes vyčleněn jeden celý den a nejsou příliš atraktivní ani pro poslance, ani pro ministry a novináře,“ míní předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Podobně to vidí předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Bylo by hezké, kdybychom uměli vymyslet, jak zvýšit atraktivitu interpelací pro vládu a ministry, ale přiznám se, že jak – to nevím,“ podotkl Kalousek.

Právě změna interpelací je jednou z těch, které mají šanci na úspěch. Nápadů jak dostat ministry, ale i poslance do jednacího sálu, je hned několik.

„Zákaz papíru, zákaz čtení, minuta otázka, minuta odpověď a pak by z každého klubu mohl reagovat jeden člen na to, co se debatuje,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Možná bychom měli zakázat interpelace premiéra nebo ministra ze stejné politické strany,“ doplnil šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

ANO mluví o zavedení klouzavého mandátu – když se politik stane ministrem, mandát poslance přenechá náhradníkovi. To se ale nelíbí komunistům. „Máme signály, že nová vláda či někteří aspiranti na členy vlády by ještě méně rádi chodili do sněmovny,“ konstatoval místopředseda strany Jiří Dolejš.

„Nevím, jestli mažoretky, nebo mexické vlny, ono taky záleží na tom, na co a jak se poslanci ptají,“ prohlásil vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Končící vládní strany by řešily ještě další změnu – závěrečná třetí čtení zákonů už nechtějí projednávat jen ve středu a v pátek. Podle nich je pro opozici snadné takové hlasování zablokovat, dva kluby totiž mohou využít právo veta.

Současná opozice je ale proti. „Všichni vědí, že ve středu a v pátek se hlasuje a na tom bych neměnil vůbec nic,“ zdůraznil Stanjura. „Nikdy nepřipustíme omezení demokratické diskuse,“ přidal se Kalousek.

Podle Dolejše je problém hlavně politická kultura, a to jak v rámci koalice, tak i ve sněmovně. Jiný návrh má předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „Toto nejsou podstatné změny. Chceme 81 poslanců a přímou odvolatelnost,“ konstatoval Okamura.

Jednací řád prošel změnou i na začátku tohoto volebního období, když se prodloužila lhůta před závěrečným hlasováním, což omezilo takzvané přílepky, tedy úpravy, které nebyly dostatečně prodiskutované.