Do sněmovních voleb se hlásí 31 stran, o místa se utkají tisíce kandidátů

Události: Do sněmovních voleb se hlásí 31 stran (zdroj: ČT24)

Do říjnových voleb do Poslanecké sněmovny se přihlásilo 31 volebních uskupení. Je jich o sedm více než při minulých volbách v roce 2013. Celkem bude o hlasy voličů usilovat několik tisíc kandidátů. Volby se budou konat 20. a 21. října.

Podobně jako v minulých letech nepřihlásily všechny strany své kandidáty ve všech krajích. V Praze by voliči mohli vybírat až z 29 stran, což je o osm více než před čtyřmi lety, a 828 kandidátů. V Praze se při minulých volbách rozdělovalo 24 mandátů.

Naopak nejméně subjektů kandiduje v Karlovarském kraji – celkem 21. V kraji se také zřejmě bude rozdělovat nejmenší počet křesel, při posledních sněmovních volbách jich bylo pět. Přesný počet mandátů se však určuje až po hlasování na základě volební účasti v jednotlivých regionech.

Počty budou platit jen v případě, že podané kandidátní listiny budou vyhovovat požadavkům volebního zákona. Strany a hnutí je musely doručit do úterních 16 hodin na příslušné krajské úřady, v případě Prahy na magistrát. K registrací potřebovaly vyplněné formuláře a 19 tisíc korun složených na speciální účet kraje. Úředníci teď o registraci kandidátek rozhodnou.

„Úřad bude do 21. srpna kandidátní listiny důsledně kontrolovat, a to pomocí základního registru osob a jmen. Budeme kontrolovat hlavně jména, příjmení, věk a pohlaví kandidátů nebo také trvalé bydliště. Následně budou mít strany deset dní na odstranění závad těchto kandidátek,“ popsal postup mluvčí Středočeského kraje Pavel Lochař.

Počet stran a hnutí, které podaly kandidátky pro volby do sněmovny (dle údajů krajů, bez započtení kandidátek doručených datovou schránkou nebo poštou)
Zdroj: ČT24/ČTK

DOPLNĚNÍ: Některé kraje původně nezapočítaly do kandidátek ty, které byly doručeny do prostřednictvím datové schránky nebo poštou. Konečný počet podaných kandidátek se tak po jejich započtení zvýšil v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji na 24, v Jihomoravském kraji na 26 a v Karlovarském na 21.

Ověřené a případně i opravené kandidátky úřady zaregistrují 1. září, případně je odmítnou. Počet kandidujících uskupení i osob se tak ještě může změnit. Státní volební komise 5. září vylosuje čísla, která budou označovat jednotlivé strany a hnutí na hlasovacích lístcích.

Zájem o účast ve volbách je letos nejvyšší v historii samostatného Česka. V minulých sněmovních volbách v roce 2013 kandidovalo 24 subjektů – protože šlo o volby předčasné, ne všichni se na ně stačili připravit. V 90. letech se počet kandidujících subjektů držel pod dvaceti.

Počet kandidujících stran a hnutí ve sněmovních volbách
Zdroj: ČT24
Krajské mandáty ve volbách 2013
Zdroj: Volby.cz

Kampaň pod přísnějším dohledem

Letos poprvé strany musí zveřejňovat veškeré finanční dary i výdaje na předvolební kampaně na transparentních účtech. Nově je taky stanoven limit, kolik můžou za svou propagaci utratit – hranice je 90 milionů korun. Kontroluje to nově zřízený Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH).

Podle dosavadních předvolebních průzkumů má největší šanci na vítězství hnutí ANO bývalého vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Do sněmovny by se podle průzkumů dostaly také současné sněmovní strany ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a SPD. Nejblíže k pětiprocentní hranici nutné pro vstup do sněmovny se v průzkumech nacházejí například Piráti, Zelení, Starostové a nezávislí nebo Svobodní.

Volit se bude v pátek 20. a sobotu 21. října v tradičních časech – první den od 14 do 22 hodin, druhý od 8 do 14 hodin. Lidé už teď mohou na obecních úřadech žádat o takzvané voličské průkazy, aby mohli volit mimo své trvalé bydliště – ať už jinde v Česku, nebo v zahraničí. O průkaz je možné žádat osobně do 18. října, písemně pak do 13. října. Při volbě v zahraničí se budou hlasy započítávat do Středočeského kraje.

Politolog Švec: Kandidátky už mohou projít jen drobnými úpravami (zdroj: ČT24)