Možnost získat peníze na sport se blíží, v pátek budou známé podmínky pro dotace

Možnost získat peníze na sport se blíží, v pátek budou známé podmínky pro dotace (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství (MŠMT) v pondělí vyhlásí podmínky pro zisk dotací na provoz a údržbu sportovišť. Původní program zrušilo kvůli chybám, s dotační kauzou ale podle zástupců úřadu nijak nesouvisely. Kvůli údajnému zneužívání dotací pro sport policie viní pět lidí a dvě sportovní organizace.

Fotbalový oddíl TJ Sokol Cholupice vznikl už v roce 1924. Dnes chodí na hřiště v pražských Cholupicích pravidelně hrát a trénovat i víc než stovka dětí. „Prakticky všechny kategorie mají dvakrát týdně trénink a většinou o víkendu mají mistrovské utkání,“ říká předseda TJ Sokol Cholupice Ladislav Polanecký.

Údržba hřiště stojí kolem 400 tisíc ročně, peníze klub získává z členských poplatků, od dárců a také z dotací. Jenže ty od ministerstva školství zatím nepřišly. Původní program na údržbu a provoz sportovních zařízení úřad kvůli chybám před pár dny zrušil. Podmínky nového zveřejní po víkendu. „Prostředky předpokládáme alokovat v podobné výši jako bylo, to znamená 250 milionů korun,“ říká pověřený zástupce ředitele odboru sportu na MŠMT Pavel Kaňka.

Fotbal
Zdroj: ČT24

Na zpracování a podání projektu budou mít organizace dva týdny. Ti, co peníze získají, by je měli dostat do dvou měsíců. „Tělocvičné jednoty mají nemovitý majetek povětšinou historický a nemovitý majetek je třeba stále opravovat, udržovat,“ konstatuje starostka České obce sokolské Hana Moučková.

„Kdyby se teď na zimu přestalo svítit, topit a děti neměly kde sportovat, tak sport můžeme zrušit,“ říká místopředseda České unie sportu Marek Hájek. Na peníze už čekají i v Cholupicích. Pomalu se totiž blíží doba, kdy budou muset hřiště zazimovat. Jestli na to budou mít, ale zatím nevědí.