Diplomacie zveřejní tajné depeše z let 1918 až 1939. Šifru dosud nikdo neprolomil

Diplomacie zveřejní tajné depeše z let 1918 až 1939 (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zahraničí zveřejní na internetu přes 40 tisíc depeší, které si mezi lety 1918 až 1939 vyměnilo se zastupitelskými úřady v cizině. Původně tajné, šifrované telegramy dokumentují, jak fungovala československá diplomacie od založení státu až do jeho likvidace nacistickou okupací.

Nejcennější dokumenty československé historie ukrývá trezor v podkroví ministerstva zahraničí. Desítky svazků s letopočty a nápisy telegramy došlé, telegramy odeslané obsahují depeše, které putovaly z ministerstva do celého světa a naopak.

Podle ředitele Archivu ministerstva zahraničních věcí Štěpána Gilara šlo mnohdy o velmi důležitá sdělení, která vyžadovala rychlé doručení. Jedním z nich je i depeše od velvyslance v Británii Jana Masaryka poslaná den po podpisu mnichovské dohody.

  • „Churchill po poradě s mnohými radí a zapřísahá alespoň 48 hodin nedávat z ruky vitální opevnění. Je přesvědčen, že zde nastává a roste veliká reakce proti zradě na nás spáchané. “Jan Masaryk 1. října 1938
Zašifrovaná depeše
Zdroj: ČT24

Depeše se posílaly telegrafem zašifrované. Systém na principu nekonečného klíče vyvinul tehdejší diplomat Otakar Tichý. Jednotlivé zastupitelské úřady dostávaly šifrovací klíče ve speciálních zapečetěných a zašitých obálkách. Předepsaný byl i postup k jejich otevírání.

Texty se následně šifrovaly i dešifrovaly pomocí tabulky a klíče se skupinami po pěti písmenech. „Klíč se operativně měnil. Dosáhlo se tak toho, že šifra byla dodnes neprolomená,“ doplnil Gilar.

Německé okupaci Československa ale nikdo zabránit nedokázal. Složky s telegramy tak v archivu končí 15. březnem 1939.