Před blackoutem a nápory elektřiny z Německa chrání Česko čtyři obří transformátory

Události: Před blackouty chrání Česko nové transformátory (zdroj: ČT24)

Česko má další ochranu před blackoutem – čtyři obří transformátory, které mají hlavně zvládat neplánované nápory elektřiny z Německa, zprovoznila v Hradci u Kadaně společnost ČEPS. Transformátory byly vyrobené speciálně pro Česko. Jejich výstavba stála téměř 1,6 miliardy korun, ušetří ale desítky milionů ročně, které ČEPS na zvládání toků elektřiny z Německa dosud vynakládal.

„Transformátory PST (phase-shifting transformers – transformátory s regulací fáze) slouží k tomu, aby bylo možné měnit poměry v síti, s cílem zabránit nebezpečným přetokům elektrické energie. V tomto případě ze severovýchodního Německa,“ uvedl předseda představenstva ČEPS Jan Kalina.

Funkci transformátorů přirovnal k pohyblivému jezu. „Když potřebujete zabránit toku elektřiny, tak ten jez jakoby nadzvednete a elektřina se tím pádem roztéká jiným směrem. Protože elektřina vždy teče cestou nejmenšího odporu,“ vysvětlil.

Ministr průmyslu Jiří Havlíček točí klikou symbolického transformátoru, vpravo předseda představenstva společnosti ČEPS Jan Kalina
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

První dva transformátory uvedl ČEPS do provozu v lednu letošního roku, zbývající dva byly od července ve zkušebním provozu. Jejich instalací se mimo jiné v Česku také výrazně snížilo riziko takzvaného blackoutu.

„Od svého částečného spuštění v polovině ledna přispěly tyto stroje jen za první pololetí letošního roku k omezování protékajícího výkonu přes naši přenosovou soustavu v 73 dnech,“ doplnila mluvčí ČEPS Barbora Peterová.

Vpravo jeden z regulačních transformátorů
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

O výstavbě transformátorů rozhodlo ministerstvo průmyslu a obchodu v roce 2012, samotná stavba byla zahájena v roce 2015. Každý ze čtyř strojů se skládá ze dvou jednotek, které dohromady váží 875 tun. Jejich přeprava do Kadaně z výrobního závodu v Itálii byla velmi náročná. Cesta každého dílu po moři z Benátek do Hamburku, po Labi do Lovosic a po silnici do rozvodny v Hradci trvala pět týdnů.

Zařízení má životnost 40 let. Zajistí bezpečný provoz soustavy nejen při zvýšeném proudění energie z Německa, ale třeba i během omezení přenosových kapacit při rozsáhlých rekonstrukcích vedení.

  • realizace: 2015–2017
  • náklady: 1,588 mld. Kč
  • počet strojů: 4
  • provedení jednoho PST transformátoru: 2 jednotky (sériová a budicí)
  • přepravní hmotnost jedné jednotky (bez oleje): 300 t
  • hmotnost budicí a sériové jednotky: 430 t / 445 t
  • počet odboček regulace úhlu: +/- 32
  • rozměry kompletního PST transformátoru: 22,9 × 14,4 × 9,9 m
  • Zdroj: ČEPS