Evropský týden mobility propaguje čistou a sdílenou dopravu. V pátek ho zakončí Den bez aut

Kolo, koloběžka, chůze, využívání MHD nebo jiné sdílené dopravy. Právě na podporu a rozvoj ekologických forem přepravy se letos zaměřila celoevropská kampaň týdne mobility. V Česku se do ní zapojilo 26 měst. V pátek ji zakončí Den bez aut – v některých městech bude MHD zdarma.

„Sdílením vpřed!“ – tak zní heslo letošního Evropského týdne mobility, který začal v sobotu a potrvá do pátku 22. září. A právě v pátek kampaň vyvrcholí Dnem bez aut. Projekt se snaží podporovat budování cyklostezek, využívání městské hromadné dopravy a zkvalitnění pěších zón. Zapojují se do něj města, obce i široká veřejnost.

Cílem týdne mobility je posílit udržitelnost dopravy, chránit životní prostředí a zajistit ve městech kvalitnější ovzduší. Právě to má totiž zásadní vliv na zdraví obyvatel.

Města, která se do kampaně rozhodla zapojit, pro veřejnost organizují tematický program. V hlavním městě se mohou například návštěvníci zdarma podívat do Muzea městské hromadné dopravy nebo se zúčastnit prezentace a diskuze o novém železničním tunelu pod centrem Prahy. Můžou si taky zpříjemnit ráno snídaní na peróně, která bude připravena na třech menších nádražích (Čakovice, Kbely a Satalice).

Podobný program si v Česku připravilo kromě Prahy dalších 25 měst. V mnohých z nich navíc během takzvaného „Dne bez aut“ (v pátek 22. září) bude MHD pro veřejnost zdarma. Cestující se mohou bezplatně svézt třeba v Chrudimi, Otrokovicích nebo Třebíči.

V tentýž den také některá města přemění rušné ulice v pěší zóny. Z vybraných míst tak bude po celý den odkloněná doprava a silnice zaplní namísto dopravních prostředků chodci.

„Znečištění ovzduší v sídlech s významným přispěním dopravy představuje zdravotní riziko a podílí se na vzniku řady vážných chronických onemocnění. Koncentrace aerosolových částic v městském ovzduší byly v roce 2016 jednou z příčin zhruba čtyř tisíců předčasných úmrtí,“ varuje ministerstvo životního prostředí.

„Doprava je odpovědná za téměř čtvrtinu evropských emisí skleníkových plynů a je hlavní příčinou znečištění vzduchu ve městech. Navíc se odhaduje, že 85 procent veškerého dojíždění automobilem absolvují řidiči sami, bez dalších cestujících,“ uvádí dále ministerstvo.

Právě kampaň Evropského týdne mobility je podle něj ideální příležitost pro vysvětlení problémů, se kterými se obce a města potýkají, a prezentaci alternativ. Letošní ročník se zaměřuje na chytrá řešení dopravy prostřednictvím sdílené ekonomiky.

Osmačtyřicet zemí, 2313 měst

Celkem se letos do projektu zapojilo 48 zemí. O Evropský týden mobility ale projevily zájem také státy mimoevropské. Do kampaně se tak zapojila například města z Mexika, Jižní Koreje, Argentiny, USA nebo Islandu.