Zdravotní sestra Marešová chce od státu pětimilionové odškodné

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová zažalovala stát o téměř pět milionů korun. Peníze chce Marešová za neprokázané obvinění, že usmrtila šest pacientů v rumburské nemocnic, uvedl server iRozhlas.cz. Marešová čelila obžalobě z vraždy, ve vazbě strávila víc než rok. Soud ji ale nakonec osvobodil.

„Obvodní soud pro Prahu 2 obdržel žalobu, kterou žalobkyně žádá odškodné ve výši téměř pět milionů korun. Soud v současné době čeká na vyjádření strany žalované,“ sdělila Radiožurnálu mluvčí soudu Marcela Pröllerová.

Marešová se domáhá odškodnění po ministerstvu spravedlnosti, které jí letos mimosoudně vyplatilo víc než milion korun. Advokátka Marešové Iva Jónová v minulosti vzkázala, že přiznané peníze nepokryly škodu, kterou stát Marešové způsobil.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová se k žalobě nechtěla vyjadřovat. „Mimosoudně uspokojená částka obsahovala náhradu ušlého výdělku, náhradu za náklady obhajoby a satisfakci za nemajetkovou újmu způsobenou vazbou. Ve zbývající části, kterou paní Věra Marešová uplatňuje, existuje spor, který je aktuálně v počáteční fázi, a podrobnosti proto nebudeme dále komentovat,“ uvedla pro Radiožurnál Schejbalová.

Šest podezřelých úmrtí

Marešová čelila obžalobě, podle které v rumburské nemocnici v letech 2010 až 2014 píchala pacientům silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Vyšetřování odstartovalo úmrtí jedné pacientky. Policie Marešovou v létě 2014 obvinila nejprve z této vraždy, na základě znaleckého posudku pak z dalších pěti vražd. Státní zástupce pro ni žádal doživotí.

Ústecký krajský soud Marešovou loni v lednu obžaloby zprostil. Dospěl k závěru, že není prokázáno, že by se skutky vůbec staly. Jeho stanovisko následně pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze.

  • 6. června 2014 – V Lužické nemocnici v Rumburku zemřela sedmdesátiletá pacientka. Lékař Petr Vondráček zjistil, že u zemřelé před smrtí prudce stoupla hladina draslíku, který způsobil srdeční arytmii. Zástupce vedení nemocnice posléze podal trestní oznámení na jednu ze zdravotních sester kvůli podezření ze spáchání trestného činu.
  • 22. srpna 2014 – V souvislosti s úmrtím pacientky obvinila policie z vraždy tehdy už bývalou zdravotní sestru, padesátiletou Věru Marešovou, která byla vzata do vazby. V tisku se posléze objevila spekulace, že šlo o eutanazii. Nemocnice nepotvrdila podezření na víc případů.
  • 23. srpna 2014 – Vedení nemocnice oznámilo, že zpřísnilo vnitřní předpisy týkající se kontrol zdravotní dokumentace a nakládání s vybranými léky.
  • 25. srpna 2014 – Ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec řekl, že policie prošetřuje dalších 11 případů úmrtí v rumburské nemocnici.
  • 3. září 2014 – Státní zástupce Jakovec řekl Mladé frontě Dnes, že obviněná podle policie neprováděla eutanazii.
  • 16. září 2014 – Vedení rumburské nemocnice oznámilo, že podá trestní oznámení na lékaře Vondráčka pro nadržování a neoznámení trestného činu. Lékař údajně manipuloval s důkazy a znehodnotil je. Vondráček jakékoli pochybení odmítl a kroky managementu nemocnice označil za účelové.
  • 29. září 2014 – Obviněná byla propuštěna z vazby.
  • 26. listopadu 2014 – Policie obvinila bývalou sestru z vražd dalších pěti pacientů. Státní zástupce podal návrh na vzetí ženy do vazby, protože se obával toho, že by obviněná mohla utéct. Ústecký okresní soud poté poslal Marešovou do vazby.
  • 13. března 2015 – Policie ukončila vyšetřování vražd šesti pacientů v nemocnici v Rumburku a podala státnímu zástupci návrh na obžalobu Marešové, která údajně pacienty zabíjela draslíkem. Marešové hrozil až doživotní trest.
  • 3. dubna 2015 – Státní zástupce obžaloval Marešovou z vraždy šesti pacientů. Znalci neodhalili, že by trpěla duševní nemocí či poruchou. Podle obžaloby zabíjela, aby si ulehčila práci.
  • 22. června 2015 – Ústecký krajský soud začal projednávat kauzu, Marešová vinu odmítla.
  • 1. října 2015 – Soud rozhodl, že Marešová zůstane ve vazbě. Ústecký krajský soud ji na konci července z vazby propustil, proti usnesení ale podal stížnost státní zástupce.
  • 19. listopadu 2015 – Ústecký krajský soud opět propustil Marešovou z vazby. Poté, co Vrchní soud v Praze zamítl stížnost státního zástupce, byla 22. prosince propuštěna.
  • 21. ledna 2016 – Krajský soud zprostil bývalou zdravotní sestru obžaloby. Podle soudu nebylo prokázáno, že se skutky staly.
  • Duben 2016 – Ústecký krajský soud zahájil správní řízení se znalci, na základě jejichž posudku byla Marešová obžalována z vraždy. Znalec Roman Matlach jako hlavní autor uvedl, že smrt pacientů mohla být způsobena prudkým nárůstem draslíku v krvi. Závěry, že měla Marešová zabíjet draslíkem, odmítl v soudním řízení znalec obhajoby i revizní posudek. Sankce hrozí i znalci Jiřímu Závodskému, který Matlachovi pomáhal.
  • 26. července 2016 – Vrchní soud zamítl odvolání žalobce, zproštění viny Věry Marešové se stalo pravomocné. „Není vůbec jisté, jestli se takové případy staly. Je to celkem jednoznačné a zprošťující rozsudek byl zcela na místě,“ podotkl soudce Michal Hodoušek.
Vydáno pod