O vydání Babiše a Faltýnka má sněmovna rozhodovat v září. Nemusí to být naposled

Události ČT: Vydání Babiše probere sněmovna v září. Poslanci z výboru musí za spisem na policejní ředitelství (zdroj: ČT24)

Vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo by měla sněmovna řešit 6. září. Bod zařadil na program jednání její organizační výbor, plénum ale ještě může rozhodnutí změnit. Předseda sněmovny Jan Hamáček doufá, že do té doby dá mandátový a imunitní výbor kolegům své stanovisko k dispozici. Ten má poslancům doporučit, zda mají, nebo nemají čelné představitele ANO vydat.

Členové mandátního a imunitního výboru mají necelých 14 dní na to, aby do policejního spisu týkajícího se vyšetřování kauzy Čapí hnízdo nahlédli. Jako první se na Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy chystá zpravodaj kauzy Stanislav Huml (ČSSD), který chce mít dostatek času na zpracování podkladů.

„Spis má přes tisíc stran, tak jsem zvědav. Podívám se na to, co chci vědět, a předpokládám, že to nepotrvá víc než pár hodin,“ odhaduje Huml. Z patnácti členů výboru se na policejní ředitelství chystají čtyři, mezi nimi i Roman Procházka z hnutí ANO. „Není to pro mě podstatné, my jako poslanci nejsme vyšetřovatelé, nejsme soudci,“ vysvětluje třeba Roman Sklenák z ČSSD, proč do spisu nahlížet nemusí.

Stovky stran se nechystá projít ani předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS). Raději se chce zaměřit na jednání výboru 30. srpna, kam jsou pozváni Babiš s Faltýnkem i vyšetřovatelé. „Z poslanců oficiálně nepotvrdil žádný z nich, a z policie část očekáváme, že přijdou,“ avizovala současný stav Němcová.

Je třeba na to mít dostatek času

Sněmovní schůze začíná v úterý 5. září. „Já předpokládám, že v úterý se bude diskutovat pořad schůze. Je možné, že kolegové budou navrhovat změny, tak je lepší, abychom na tu diskusi, která může být relativně dlouhá, měli dostatek času,“ zmínil předseda sněmovny Jan Hamáček.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo od sklonku roku 2015. Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

  •  § 212 Dotační podvod
    (1) Kdo v žádosti o poskytnutí dotace, subvence nebo návratné finanční výpomoci nebo příspěvku uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje nebo podstatné údaje zamlčí, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.
  • § 260 Poškození finančních zájmů EU
    (1) Kdo vyhotoví, použije nebo předloží nepravdivé, nesprávné nebo neúplné doklady nebo v takových dokladech uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslující údaje vztahující se k příjmům nebo výdajům souhrnného rozpočtu Evropské unie nebo rozpočtů spravovaných Evropskou unií nebo jejím jménem anebo takové doklady nebo údaje zatají, a tím umožní nesprávné použití nebo zadržování finančních prostředků z některého takového rozpočtu nebo zmenšení zdrojů některého takového rozpočtu, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.

Babiš na loňské mimořádné schůzi sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Faltýnek v Agrofertu od roku 2001 pracoval v manažerských funkcích. V rozhodné době byl místopředsedou představenstva holdingové firmy ZZN Pelhřimov, která farmu ovládala.

Zeman mluví o zneužití policie, ODS připomíná Babišovi jeho slova

V prezidentovi Miloši Zemanovi budí policejní žádost podezření, že byla policie zneužita pro politické účely. Žádost označil za policejní provokaci srovnatelnou s Kubiceho zprávou či kauzou Jany Nečasové (dříve Nagyové) a za podvod na voličích. Podle Zemanových slov pro TV Barrandov vyšetřuje policie podezření pozdě, mělo se tak stát před rokem či třemi.

Podle předsedy ODS Petra Fialy by se měl Babiš kvůli kauze vzdát mandátu, pokud stojí za svým dubnovým vyjádřením, že imunita poslanců by se měla vztahovat jen na jejich výroky ve
sněmovně. Babiš v dubnu na svém facebookovém profilu mimo jiné uvedl, že „imunita poslanců je zcela zbytečná a přežitá“.

Rozhodování o Babišově vydání nemusí být poslední

Komentátor Jindřich Šídlo nedávno v Událostech, komentářích připomněl, že i kdyby současná sněmovna Andreje Babiše ke stíhání vydala a imunity ho zbavila, dá se očekávat, že Andrej Babiš bude znovu zvolen poslancem v říjnových volbách. A pak by musela policie znovu žádat novou sněmovnu o jeho vydání.

Jindřich Šídlo: Babiše zřejmě bude vydávat i příští sněmovna (Události, komentáře 14. 8.) (zdroj: ČT24)

„S velkou pravděpodobností bude nová sněmovna jako jeden z prvních bodů svého jednání znovu řešit vydání Andreje Babiše. A tam už bych ten výsledek neviděl tak jednoznačně,“ zmínil Jindřich Šídlo. Dosavadní průzkumy veřejného mínění před sněmovními volbami favorizují hnutí ANO.