Příprava staveb bude jednodušší. Vykázání spolků z řízení ale posoudí Ústavní soud

UDÁLOSTI: Stavebním zákonem se bude zabývat Ústavní soud (zdroj: ČT24)

Stavební zákon jde před Ústavní soud. Novelu, která má zjednodušit stavební řízení a urychlit přípravu významných staveb, napadla skupina sedmnácti senátorů a Strana zelených. Chtějí ze zákona odstranit pasáže, které ruší nebo omezují účast spolků a tím i veřejnosti ve stavebních řízeních.

Stavbu dálnice D52 do Mikulova nebo třeba jezů, které mají zlepšit podmínky pro plavbu na Labi, by měl podle plánů vlády významně přiblížit nový stavební zákon. Jsou to stavby, jejichž přípravu zbrzdily připomínky ekologických spolků. Překvapivě však nikoli těchto velkých staveb, nýbrž menších se týká omezení, které přináší schválená novela stavebního zákona. Ze stavebního řízení spolky odstraňuje. Ústavní stížnost Strany zelených a skupiny senátorů, která reprezentuje zhruba pětinu horní komory, by je však mohla do hry vrátit.

Argumentují tím, že změna nedopadá jen na spolky, ale i na jednotlivce. „Vyloučení veřejnosti považujeme za protiústavní zásah do občanských práv,“ uvedl předseda Zelených Matěj Stropnický. „Vidím to i jako negativní signál v tom, že se nechce, aby se veřejnost účastnila veřejného života, aby měla možnost něco ovlivňovat. I po politické stránce to vydává negativní signál,“ dodal senátor Ladislav Kos (HPP11).

Události, komentáře: Největší omezení svobody od roku 1989? (zdroj: ČT24)

Stropnický míní, že zapojením lidí do stavebního řízení vzniká veřejná kontrola, a bez ní „nelze stavět transparentně“. Návrh senátorů vychází ze stanoviska 22 expertů čtyř právnických fakult.

Senátor Miloš Vystrčil (ODS) – který se ke stížnosti sám nepřipojil – upozornil, že kromě účasti spolků u stavebního řízení se stížnost zabývá také tím, že zákon znemožňuje žádat o přezkumy jednotlivých rozhodnutí. „To si myslím, že je druhý problém, kde bych tomu dával větší šanci,“ řekl.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) ale už dříve řekla, že se na vstupu dotčené veřejnosti do řízení podle stavebního zákona nic nemění. Za zásadní považuje, že u velkých staveb, kde se koná proces posuzování vlivů na životní prostředí, je účast dotčené veřejnosti stále zaručena.

Stavební zákon
Zdroj: ČT24

Nejen řízení beze spolků

Novela stavebního zákona bude účinná od počátku příštího roku. Nejde v ní ovšem zdaleka pouze o vyloučení spolků či jednotlivců ze stavebního řízení, přípravu staveb zjednodušuje hlavně administrativně, a to nejenom státu. Pomoci má podnikatelům či drobným stavebníkům. Jednotlivé kroky, které jsou nutné v současnosti, totiž trvají nesmírně dlouho.

Například Ladislav Mikula, který stavěl rodinný dům, čekal na zahájení stavby přes rok. „Měsíc trval projekt a dalších dvanáct měsíců trvalo stavební řízení s obíháním správců sítí a komunikace,“ shrnul. Nově by mělo být vše až o polovinu rychlejší, protože se sloučí územní a stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na stavbu rodinného domu nebo rekreační chaty pak bude nově místo stavebního povolení stačit jednodušší ohlášení stavby. Úplně bez ohlášení budou moct majitelé rodinných domů postavit na svém pozemku skleník nebo například bazén.

Na druhé straně novela nezlepší vše. Především se nepodařilo zajistit, aby se všechny potřebné úkony odehrály na jednom místě. Jak podotkla Irena Bartoňová Pálková z Hospodářské komory: „Pro občana to nebude tak složité, ale stejně bude muset pořád běhat po různých resortech.“