Pelikán otočil. Kvůli šetření úniků ze spisů zbavil šéfa žalobců mlčenlivosti

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) přehodnotil svůj postoj k mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Zprvu odmítl žádost sněmovní vyšetřovací komise zabývající se úniky informací, aby před poslanci mohl Zeman vypovídat – nyní se rozhodl z Pavla Zemana mlčenlivost sejmout.

Pelikán se rozhodl zbavit mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce poté, co mu komise objasnila důvody, proč chce žalobce vyslechnout. „Konečně jsem se dozvěděl, v jakém rozsahu a proč potřebuje (komise) zbavit pana nejvyššího státního zástupce mlčenlivosti, takže jsem do protokolu to učinil, abych to dále neprotahoval,“ uvedl Pelikán.

Předseda sněmovní vyšetřovací komise Martin Plíšek (TOP 09) už minulý týden avizoval, že chce s Pelikánem mluvit právě o ministrově postoji k žádosti o zbavení mlčenlivosti nejvyššího žalobce. Označil to za obstrukci z ministrovy strany.  

Pelikán to totiž odmítal: ministr tvrdil, že žádosti o zbavení mlčenlivosti nebyly zdůvodněny tak, jak požaduje zákon o státním zastupitelství. Zákon podle něj vyžaduje pro zbavení mlčenlivosti vážné důvody. Žádná ze dvou dosavadních žádostí požadavkům zákona podle ministra neodpovídala. 

Po aktuálním jednání komise ministr uvedl, že si záležitost objasňovali zhruba polovinu času, kterou na komisi strávil. „Mám radost, že jsme si to vysvětlili,“ uvedl. Podle něj byl Zeman zbaven mlčenlivosti „v tom potřebném rozsahu“. Žalobce by mohl být komisí vyslechnut během příštího týdne.

Ministr Pelikán nakonec zbavil mlčenlivosti Pavla Zemana (zdroj: ČT24)

„Díky tomu mám dobrý pocit, že jsem tu nebyl zbytečně,“ dodal s tím, že ohledně sdělených opatření proti úniku informací ze spisů se ho komise na nic neptala. Podle Plíška chtěla komise s Pelikánem probírat jeho pohled na kontrolní nástroje ve vztahu k neoprávněnému nakládání s vyšetřovacími spisy a opatření. 

Před komisí i Šlachta nebo Bradáčová

Poslanecká komise vedená zástupcem TOP 09 Martinem Plíškem poprvé zasedla 13. července. Snaží se vyšetřit, jakým způsobem mohou na veřejnost (primárně do médií) unikat zprávy z prošetřovaných kauz. Už vyslechla hodiny výpovědí svědků z řad novinářů, žalobců, policistů i členů vlády – včetně premiéra Bohuslava Sobotky.

Aktuální jednání komise otevřelo slyšení bývalého předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty, který je stíhán kvůli údajným machinacím se sportovními dotacemi na ministerstvu školství. Po něm zákonodárci vyslechli i někdejšího ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu nebo pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

Komise vznikla hlavně kvůli uniklým nahrávkám rozhovorů bývalého novináře Mladé fronty DNES (MfD) Marka Přibila se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, na kterých mluvili o zveřejňování kompromitujících materiálů.

Někdejší vicepremiér Babiš byl v té době majitelem vydavatelství Mafra, pod které MfD spadá. Babiš nahrávky označil za zmanipulované a za součást kampaně proti své osobě. Podal kvůli nim trestní oznámení, které ale policie odložila. Babiš i Přibil již dříve odmítli, že by měli k dispozici takzvané živé spisy, tedy spisy z vyšetřovaných kauz. 

Komise má prověřit, zda nebyl porušen zákon v souvislosti s tím, že měl někdo možnost neoprávněně získávat spisy orgánů činných v trestním řízení. Má se zaměřit i na to, zda někdo takto získané informace nezneužil k ovlivňování politické soutěže nebo destabilizaci demokratického právního státu.