Někteří lékaři stíhaní v obří korupční kauze se mohou vyplatit

Policie vyšetřuje rozsáhlou kauzu korupce lékařů, kteří měli v letech 2008 až 2013 brát od firem peníze za přednostní předepisování určitých léků. Část ze zhruba dvou set obviněných nyní stíhá jako organizovanou zločineckou skupinu. Za to jim hrozí vyšší tresty. Naopak část se může stíhání vyhnout, pokud pošlou jedenapůlnásobek přijatých úplatků na odškodnění obětí trestných činů.

Za předpis toho „správného“ medikamentu si lékař mohl přivydělat i statisíce. Alespoň to tvrdí policie, která stíhá zhruba dvě stovky lidí v korupční kauze.

Ony odměny pro doktory totiž detektivové označili za úplatky a část zástupců firem, kteří je údajně upláceli, nově stíhají jako organizovanou zločineckou skupinu.

„Nadále platí, že v té kauze je stíháno přibližně dvě stě lidí. V nedávné době došlo vůči části obviněných ke zpřísnění právní kvalifikace a to na účast na organizované zločinecké skupině, za který hrozí trest od dvou do deseti let vězení. Vyhodnotili jsme, že účast některých obviněných naplňuje znaky organizované zločinecké skupiny, kde jsou jasně rozdělené úkoly,“ říká státní zástupce Ondřej Šťastný.

Události: Dvě stovky obviněných v kauze zkorumpovaných lékařů (zdroj: ČT24)

V nebývale rozsáhlé kauze nyní státní zástupce zastavuje některým lékařům stíhání. „U těch, u kterých je to možné, v současnosti podmíněně zastavuji trestní stíhání poté, co složili peněžitou částku na pomoc obětem trestné činnosti,“ dodal Šťastný.

Pardon pouze pro „menší“ korupčníky

To však nejde u všech. Kromě toho, že se musí přiznat, nesmí výše úplatku přesáhnout půl milionu korun.

Mezi stíhanými jsou i případy, kdy lékař údajně převzal jen pár tisíc korun, ale také jiný, kterého samotné firmy podle policie označovaly za VIP lékaře a jenž údajně obdržel úplatek dva a půl milionu korun.

Podle vyšetřovatelů lékař Josef Kořínek měl dostat během čtyř let peníze celkem desetkrát za přednostní předepisování léků.

„Pan doktor zásadně nesouhlasí s tím, že by se dopustil přijetí úplatku ve výši zhruba dva a půl milionu korun. Toto se nikdy nestalo. Policie vychází z jakýchsi excelových tabulek, které zajistila v souvislosti s těmi firmami, které se uplácení lékařů měly dopustit, ale žádný jiný důkaz tam není. Je tedy otázkou, u koho peníze vůbec skončily, když neskončily u pana doktora,“ říká advokátka lékaře Michaela Pretschová.

Jak firmy podplácely lékaře
Zdroj: ČT24

Firmy Interchemia a Genericon, jejíž pracovníci údajně upláceli doktory, dnes už neexistují. Hlavním organizátorem byl podle policie jejich šéf Pavol Veselý.

On však jakoukoliv korupci popírá. „Jednoznačně odmítá, že by organizoval nějakou korupci lékařů, popírá, že by byl členem organizované skupiny. Nikoho z těch lékařů nikdy neviděl. S nikým z nich nejednal, nemluvil. To obvinění je ve vztahu k mému klientovi hrubě zkreslené a dovolím si říci, že nesmyslné,“ uvedl advokát Veselého Richard Maleček.

Na korupci narazili při vyšetřování daní

Na rozsáhlý případ detektivové narazili, když vyšetřovali firmy kvůli daním. Korupci lékařů podle dokumentů, do nichž ČT nahlédla, dokládají především materiály získanými při domovních prohlídkách ve firmách či u muže, který jim peníze rozvážel.

Narazili totiž na pečlivě vedenou evidenci předepsaných generických léků jednotlivými lékaři včetně údajů o platbě. Právě ta je také dovedla k tak velikému počtu lékařů z nejrůznějších koutů republiky. Skupina lidí ze dvou společností jim totiž peníze podle vyšetřovatelů vyplácela podle množství předepsaných léků. A vše se pečlivě kontrolovalo.

Kolik peněz lékaři dostali
Zdroj: ČT24

Údajné úplatky vozil kurýr

Peníze se pak připravily do obálek s nadepsaným jménem lékaře a začalo se rozvážet. Policie monitorovala i kurýra, který peníze za údajnou spolupráci vozil. I jeho zápisky o lékařích a dni předání úplatku dnes detektivové považují za další důkaz. A celý systém mapovali i s pomocí odposlechů.

Detektivové tvrdí, že firmy se takto snažily získat výhodu na trhu s léčivy. Někteří advokáti obviněných pak tvrdí, že lékaři předepisovali prostředky, které pacienti skutečně potřebovali.