Na D1 shořel kamion s melouny, dálnici uzavřel na 9 hodin

Téměř deset hodin byla uzavřená dálnice D1 po požáru kamionu na 36. kilometru nedaleko Ostředku na Benešovsku. Vozidlo vzplálo na místě, kde se kvůli modernizaci jezdí obousměrně v jedné polovině dálnice, a tak uzavírka postihla oba směry. Objízdné trasy nápor dopravy nepojaly, proto se na nich tvořily kolony, ve kterých se řidiči zdrželi asi hodinu.

Maďarský kamion převážející melouny začal hořet na dálnici ve směru na Prahu kolem 7. hodiny. Oheň zasáhl tahač i plně naložený návěs. Podle hasičů byla příčinou technická závada v motorovém prostoru – konkrétně únik paliva a jeho následné vznícení na rozpálené části.

„V průběhu požáru došlo k destrukci návěsu a k rozsypání převážených melounů na dálnici. Zároveň byla poškozena palivová nádrž a hořící nafta zasáhla i do směru na Brno, neunikla však mimo dálniční těleso,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Ve voze při požáru také vybuchly dva hasicí přístroje.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Benešova a Vlašim i dobrovolné jednotky z Trhového Štěpánova a Divišova, celkem pět automobilových cisteren. Požár dostali pod kontrolu během pěti minut od příjezdu první z nich. Škoda na kamionu je 1,5 milionu korun.

Požár maďarského kamionu na dálnici D1 (zdroj: iReportér: Pavel Koníř)

Požár vznikl v jednom z rekonstruovaných úseků, kde je doprava v obou směrech převedena do levého dálničního pásu ve směru na Prahu. Dálnice proto musela být po dobu zásahu zcela uzavřena.

„Už v průběhu hasebních prací zaměstnanci správy a údržby dálnic rozebírali mobilní svodidla tak, aby po dohašení v 8:56 hodin mohl být provoz obnoven alespoň kyvadlově pro uvolnění uvězněných vozidel,“ popsal mluvčí hasičů.

Na D1 shořel kamion s melouny
Zdroj: ČT24

Odstraňování následků trvalo až do odpoledne. Z dálnice bylo nutné odklidit velké množství vysypaných a ohořelých melounů, poté následovalo odstranění vraku kamionu. Zprůjezdnit dálnici se tak podařilo až po půl páté – bezmála deset hodin od chvíle, kdy požár vypukl. Krátce poté byla dálnice opět uzavřena na dvou dalších místech – po tragické nehodě u Humpolce ve směru na Prahu a po havárii kamionu u Lokte na Benešovsku v tomtéž směru.

Kvůli uzavření dálnice se v obou směrech tvořily několikakilometrové kolony. Policisté odkláněli dopravu ve směru do Prahy na 56. kilometru u Soutic, i tam ale došlo k nehodě a řidiči tak museli sjíždět už na 66. kilometru u Lokte. Ve směru do Brna se z dálnice sjíždělo na 29. kilometru u Hvězdonic nebo 34. kilometru u Ostředku.