Rath dál bojuje za odškodné kvůli vazbě. Peníze chce i za pouta na rukou

David Rath se chce dál soudit o odškodné za měsíce strávené ve vazbě. Odvolal se proti zamítnutí své žaloby. Požadoval 60 tisíc za náklady, které mu údajně vznikly v souvislosti s nezákonnou vazbou. Dalších 30 tisíc pak chtěl za to, že byl k soudu podle svých slov „vlečen“ v poutech, což ho v očích veřejnosti dehonestovalo.

Případem se nyní bude zabývat odvolací Městský soud v Praze. České televizi informaci potvrdil Obvodní soud pro Prahu 2. 

Ratha zadržela policie v květnu 2012. Soud ho následně poslal do vazby, odkud byl ale v listopadu 2013 propuštěn. Ústavní soud pak v následujícím roce rozhodl, že byl exhejtman ve vazbě nejméně od června 2013 protiprávně.

Rath chtěl 9 000 za ušlý zisk, o který prý přišel, když musel po propuštění z vazby docházet k probačnímu úředníkovi. 24 000 pak chce za to, že mu nebylo umožněno vycestovat z Česka. Žádal také 45 000, které vynaložil na zrušení nezákonných rozhodnutí o prodloužení vazby.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ministerstvo mu už před dvěma lety přiznalo 19 000 korun. Rath ale v zamítnuté žalobě trval na proplacení zbytku. Kvůli odškodnění žaloval konkrétně ministerstvo spravedlnosti. Podle jeho zástupkyně Aleny Hladíkové je ale Rathův nárok ohledně vedení v poutech promlčený. Vězeňská služba i eskorta podle ní navíc postupovali v souladu se zákonem.

S tím se při nepravomocném rozhodnutí ztotožnila i soudkyně Zuzana Šmídová. To, že Rath přišel o zisk a nemohl vycestovat, navíc podle soudkyně nesouvisí s nezákonnou vazbou, ale s opatřeními, které soud Rathovi uložil po propuštění. „Legitimně bylo rozhodnuto o nahrazení vazby něčím jiným,“ upozornila. Náklady za právní služby podle ní ministerstvo již v dostatečné výši přiznalo.

Soud začne v říjnu

Ratha uznal středočeský krajský soud v červenci 2015 vinným z přijímání úplatků a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Odvolací pražský vrchní soud ale rozhodnutí loni v říjnu zrušil s tím, že použité odposlechy byly získány nezákonně a nelze je tak použít jako důkaz.

S tím nesouhlasil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který podal stížnost pro porušení zákona a případem se tak zabýval Nejvyšší soud. Podle jeho verdiktu porušil Vrchní soud v Praze zákon a odposlechy je možné použít. Nejvyšší soud ovšem nemohl rozhodnutí odvolacího senátu zrušit. Kauzou se tak bude opět zabývat krajský soud. Jednání je nařízené od 23. října.