Hejtmani chtějí více peněz na sociální služby, podporu našli u prezidenta

UDÁLOSTI: Jednání prezidenta o krajské politice (zdroj: ČT24)

Hejtmani navštívili na lánském zámku prezidenta republiky. Získali od Miloše Zemana slib, že je podpoří při vyjednávání s vládou o penězích, které by měly jít na zvýšení platů v sociálních službách. Podle předsedkyně Asociace krajů ČR Jany Vildumetzové (ANO) jde o 822 milionů korun. Na setkání prezident přizval také ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou (za ANO).

„Výstup byl takový, že dostáváme podporu a vysloví se (prezident) v tom smyslu, že kraje by měly v co nejkratší době obdržet 822 milionů na sociální služby,“ uvedla Vildumetzová.

Navýšení výdělků v sociálních službách nařídila vláda výrazněji upravit od letošního července. Krajům na to na druhé pololetí roku 2017 poskytla příspěvek 1,16 miliardy korun. Hejtmani ale opakovaně upozornili na to, že tato suma na šest měsíců do konce roku stačit nebude. Podle Vildumetzové chybí víc než třetina částky. Budou ji muset poskytnout krajské rozpočty. Kraje proto chtějí, aby jim výdaje navíc dorovnalo ministerstvo práce.

„Byli bychom rádi, kdyby nás pan prezident podpořil a kdyby vyslal signál, že kraje si ty finanční prostředky zaslouží,“ uvedla Vildumetzová před začátkem jednání s prezidentem. Nařízené navýšení platů zatím kraje pokryjí ze záloh, které mají k dispozici, dodala.

Hejtmani řešili i Zemanovy cesty po krajích

S hlavou státu mluvili hejtmani také o jeho krajských cestách. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran nedávno upozornil na to, že Zemanovy cesty do regionů by se daly považovat za předvolební kampaň, a náklady na ně by proto měl zahrnout do volebního limitu. Návštěvy platí kraje a dosud je stály 17 milionů korun.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v průběhu setkání oznámil na Twitteru, že Vildumetzová prezidenta informovala, že hejtmani jeho návštěvy v krajích podporují. Hejtmanka před schůzkou prohlásila, že o tom, zda jde o kampaň, a na organizaci by tudíž měla přispívat prezidentská kancelář, musí rozhodovat k tomu zřízený úřad.

Liberecký hejtman Martin Půta (STAN) ale prosazuje, aby se v budoucnu na financování návštěv  prezidentova kancelář podílela. Na schůzce ale nebyl. „Pozvání pana prezidenta si vážím, ale musel jsem se mu omluvit. Vzhledem k tomu, že se do úterý odevzdávají kandidátky k volbám do parlamentu, měli jsme důležité politické jednání a jiný termín nebyl možný,“ řekl.

Setkání začalo oficiálně v 19:00 projevem prezidenta. Po něm dostala slovo Vildumetzová a následovala neformální debata. Program na lánském zámku ukončilo po 21:00 slavnostní rozsvícení lamp, které prezidentovi věnovali hejtmani.