Výběr z bankomatu v cizině se může prodražit. Nikdy nepřevádějte na koruny, radí odborník

Odborník radí, jak zacházet s bankomatem v zahraničí (zdroj: ČT24)

Zatímco v minulosti se Češi při pobytu v cizině kvůli vysokým poplatkům vyhýbali výběru z bankomatu, v posledních letech počet výběrů stoupá. Loni jich uskutečnili téměř 15 milionů. „Nekonvertujte výběr na českou korunu a dávejte si pozor na lokalitu, ve které je bankomat umístěn,“ doporučuje Roman Kotlán ze Sdružení pro bankovní karty. Ve Studiu ČT24 radil, jak používat platební kartu na dovolené a jak správně vybírat.

Při výběru v cizině se často na displeji bankomatu objeví dotaz, zda chce klient zkonvertovat výběr v místní měně, v eurech nebo třeba v korunách. Podle Romana Kotlána je to záludnost, kterou provozovatelé bankomatu přichystali na držitele karet.

Pokud zákazník vidí na displeji, že má možnost nechat si tu transakci zúčtovat v českých korunách, emocionálně k tomu dá příkaz. Takový výběr je však podstatně dražší.

Převod na koruny se nevyplatí

„Konverze na české koruny bezprostředně v reálném čase je zatížena poplatkem, který si provozovatel k takovému výběru přidá. Ten pak bývá daleko větší než samotný poplatek za výběr z bankomatu realizovaný mateřskou bankou nebo nějakou jinou institucí, která tu službu provozuje. Takže doporučuji pokyn ke konverzi výběru na české koruny nedávat,“ říká odborník.

„Neznám žádný příklad, kdy by se to mohlo vyplatit. Vždy je lepší držet lokální měnu země, ve které se nacházíme,“ dodává.

Pozor na skimmování. Více než doma

Při výběru z bankomatu v zahraničí je rovněž dobré mít se na pozoru před takzvaným skimmováním. A to ještě více než doma v Česku. Skimmování je útok na držitele platební karty vedený tak, že miniaturní kamera umístěná na bankomatu zaznamená PIN. Útočník potom může z klientova účtu čerpat pomocí PIN peníze.

Bankomaty v České republice patří k těm nejlépe zabezpečeným v Evropě. Roman Kotlán proto doporučuje při výběrech v zahraničí věnovat pozornost tomu, jak bankomaty vypadají, kdo je provozuje a kde jsou umístěny.

Podle něj ani odborníci často na první pohled nepoznají bankomat, který je skimmováním infikován. „Proto doporučuji orientovat se například na místa, která jsou chráněná kamerovým systémem,“ radí Roman Kotlán. „Na exponovaných místech, na náměstích, ve vestibulu banky.“