Na obědy chudým dětem putuje dalších 56 milionů. Rodiny o ně musí žádat už teď

Ministerstvo vyčlenilo 56 milionů na obědy pro děti z chudých rodin (zdroj: ČT24)

Rodiny, které nemají peníze na školní obědy, mohou v červenci žádat o pomoc na úřadu práce. Ministerstvo práce a sociálních věcí nově vyčlenilo z evropských peněz zhruba 56 milionů korun pro deset tisíc dětí ze škol i mateřinek.

Rodiče, kteří o pomoc s placením dětských obědů mají zájem, musí ještě v červenci vyplnit na úřadu práce potvrzení, že pobírají dávky v hmotné nouzi a že souhlasí se zapojením do projektu. „To je podmínka evropského programu,“ vysvětlila ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Obědy a kroužky jsou první, na čem rodiče šetří

Projekt dotovaných školních obědů bude pokračovat čtvrtým rokem. Klíčová je v něm všímavost školy. Učitelé jsou prostředníky, kteří podporu řeší. Peníze od státu nebo neziskové organizace pak jdou do jídelny konkrétnímu dítěti.

Například na základní škole v Davli využívají pomoc téměř od začátku a zájem stále narůstá. Peníze na školní obědy získávají od organizace Women for Women, která rodičům pomáhá s placením stravování jejich dětí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mezi žadateli o podporu přibývá rodičů, které postihla nenadálá situace – rozpad manželství nebo exekuce. „První, co rodiče očešou, jsou kroužky, volnočasové aktivity a školní obědy. Raději dětem koupí za dvacet korun jogurt a rohlík, než aby zajistili stravování výdajem šesti set korun za měsíc,“ podotýká ředitelka davelské základní školy Jana Hrubá.

Zapojilo se už osm krajů

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) cílí na rodiny v hmotné nouzi. Pro spolupráci získalo osm krajů. Další se můžou přihlásit do konce října. „Administrativa bude jednodušší. Kraje už nepředkládají tolik zpráv o realizaci a žádosti o platbu,“ upozorňuje Martin Kučera, náměstek pro řízení ekonomiky a evropských fondů MPSV.

Kraje zapojené do potravinové pomoci dětem
Zdroj: ČT24/Ministerstvo práce a sociálních věcí

Dalších 30 milionů korun vyčlenilo i ministerstvo školství, které pomoc rozděluje přes neziskové organizace. Dohromady by na bezplatné obědy mohlo chodit zhruba 15 tisíc školáků.