ÚOHS zatrhl Drábkovu IT zakázku, ministerstva budou platit

Praha – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil zakázku ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), kterou ještě pod vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) zadal resort bez výběrového řízení společnosti Fujitsu Technology Solutions. V tendru na systém výplaty dávek byly chyby. MPSV a ministerstvo vnitra by také každé mělo zaplatit pokutu půl milionu. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci, resorty se proti němu mohou odvolat.

MPSV ještě pod vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) neuspořádalo na nový systém tendr, ale připojilo se k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions. Česko ji má od roku 2008, kdy ji jako centrální zadavatel uzavřelo ministerstvo vnitra. 

„Uzavřením dodatků překročila ministerstva rozsah předmětu plnění, jak byl vymezen v původní rámcové smlouvě. Ministerstva měla zadat plnění služeb na základě smluv, které by byly uzavřeny na základě výsledků řádného zadávacího řízení. Jejich postup tak mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl šéf ÚOHS Petr Rafaj.

ÚOHS rovněž zakázal stávající počítačový systém pět měsíců po nabytí právní moci verdiktu používat. Podle Rafaje by do té doby mělo být MPSV schopno nového dodavatele služeb najít. „Počítali s nejkratšími možnými lhůtami, ale tady byl porušen zákon a my jsme povinni tento zákon chránit,“ zdůraznil šéf antimonopolního úřadu, jenž zatím posuzoval dva dodatky, další čtyři ho ještě čekají. Lhůtu, dokdy úřad o tomto rozhodne, nedokázal Rafaj určit.

Podle některých expertů se nedá vyloučit, že ministerstvo bude muset od smlouvy odstoupit a vyhlásit nový tendr, nebo se vrátit k původnímu systému. Samotná firma rozhodnutí teprve zkoumá. „Budeme usilovat o to, aby rozhodnutí antimonopolního úřadu neovlivnilo vyplácení sociálních dávek,“ prohlásila mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Postupovali jsme správně, trvá na svém Drábek

Exministr Drábek je přesto stále přesvědčen, že jeho úřad při výběru dodavatele postupoval správnou cestou. „Postup byl správný, protože byl realistický,“ poznamenal Drábek k výběru bez tendru. Pokud by se podle něj změna systému připravovala jinak, musel by se kvůli reformě vybudovat nový software či dosavadní výrazně upravit, takže by náklady byly výrazně vyšší a nic by se neuspořilo.

Úřad práce
Zdroj: ČT24

Reforma, po níž se mnohé dávky změnily a začaly je vyplácet už jen úřady práce, navíc startovala v lednu 2012. Na změnu tak nebylo mnoho času. Podle Drábka změna systému uspořila. „Pokud bych dostal podíl na těch ušetřených více než 200 milionech korun, tak potom jsem ochoten se podílet na té půlmilionové pokutě,“ dodal exministr.

Podnět k ÚOHS podal protikorupční fond

Návrh na zrušení smlouvy MPSV s Fujitsu Technology Solutions inicioval u antimonopolního úřadu Nadační fond proti korupci prostřednictvím firmy Student Agency. Žádal zrušení výběrového řízení a vypsání nové zakázky, čímž se snažil zachránit alespoň 740 milionů z celkově dvoumiliardového obchodu. Majitel firmy Radim Jančura navíc uvedl, že Student Agency je vlastně také softwarovou firmou, protože formálně splňuje podmínky potenciálního uchazeče o zakázku. ÚOHS proto mohl rozhodnout o zrušení smlouvy i dodatků, nikoliv jen o udělení pokuty.

Nadační fond proti korupci
Zdroj: ČT24

„Tady byl plně funkční software, který výplatu dávek řídil. Vyvíjel se 18 let, jeho dopracování by stálo jen desítky milionů,“ uvedl v dubnu 2012 člen správní rady fondu Stanislav Bernard. Místo toho však podle něj ministerstvo vypsalo zakázku za miliardy bez veřejné soutěže a „navěsilo“ ji na rámcovou smlouvu státu, která se týkala dodávání operačních systémů.

Vnitro takovou smlouvu podepsalo s Microsoftem, respektive s Fujitsu Technology Solutions. Bernard navíc připomněl, že asi miliardu z částky měla poskytnout Evropská komise. „Je zcela jasné, že při první zevrubné kontrole komise dojde k tomu, že tuto miliardu neposkytne,“ podotkl.

Fond rovněž kvůli zakázce podal trestní oznámení na ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišku pro podezření na porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití informace v obchodním styku, přijetí úplatků a další pochybení.