Rekord českých chirurgů. Transplantovali játra čtyřměsíčnímu kojenci

Lékaři v IKEMu transplantovali játra čtyřměsíčnímu kojenci (zdroj: ČT24)

Čeští chirurgové transplantovali játra nejmladšímu pacientovi v historii. Nový orgán dostal teprve čtyřměsíční kojenec vážící jen čtyři kilogramy. Ročně se v Česku nového orgánu dočká kolem 25 dětí. Nejčastěji jim lékaři voperují právě játra a ledviny.

Většina dětí, kterým lékaři transplantují játra, váží kolem pěti až šesti kilogramů. Miminko vážící čtyři kilogramy lékaři operovali poprvé. Nová játra dostalo kvůli takzvané biliární atrézii. Nevyvinuly se mu žlučové cesty, což ho ohrožovalo na životě kvůli riziku selhání jater.

Pětihodinová operace byla úspěšná

„Transplantaci jsme u našeho historicky nejmladšího pacienta udělali metodou splitu jater. Zvolili jsme tento postup, protože tak malý štěp bychom jinak pravděpodobně nezajistili,“ vysvětlil zástupce přednosty Kliniky transplantační chirurgie IKEM Libor Janoušek, který operační tým vedl.

Operace proběhla 13. dubna a trvala pět hodin. Lékaři museli pro játra vytvořit i nové cévní zásobení. „Velikosti všech cévních a žlučových struktur jsou u takto malých dětí v řádech milimetrů… Musíme používat lupové brýle, mikroskop,“ dodal Janoušek. Čtvrt roku od zákroku se podle něj miminko vyvíjí stejně jako ostatní vrstevníci a nemusí ani držet žádnou speciální dietu. 

Transplantace
Zdroj: ČT24

Za 22 let fungování transplantačního programu jater v pražském IKEMu bylo provedeno 1484 zákroků, z toho 113 u dětí. Dítě většinou dostane jen část jater od dospělého dárce. Játra totiž dorůstají, a s vývojem dítěte se tak postupně zvětšují.

Vydáno pod