Po Prouzovi se stal státním tajemníkem pro EU Aleš Chmelař

Brífink po jednání vlády: Chmelař představen jako nový státní tajemník pro EU (zdroj: ČT24)

Novým státním tajemníkem pro EU se stal Aleš Chmelař, který dosud na Úřadu vlády vedl odbor hospodářských politik EU. Chmelařovy cíle se týkají především lepší komunikace a vyjasňování českých postojů v Bruselu. Ve čtvrtek se v nové pozici poprvé zúčastní jednání Evropské rady. Chmelař nahradil Tomáše Prouzu, který z postu státního tajemníka odešel na konci března.

  • Nový státní tajemník získal vzdělání na Pařížském institutu politických studií (Sciences Po) a Londýnské škole ekonomie a politických věd (London School of Economics).
  • Před příchodem na Úřad vlády působil Chmelař v Bruselu ve think tanku Centre for European Policy Studies (CEPS).
  • Hovoří anglicky, francouzsky a německy.

V mezidobí měl agendu tajemníka pro EU na starosti Jan Král, který v evropské sekci Úřadu vlády bude působit i dál. Chmelař bude řídit i pracovní skupinu pro brexit, která vznikla pod vedením Prouzy.

„Doufám, že v jeho osobě bude zaručena kontinuita a budeme dál vystupovat jako aktivní členská země v oblasti prosazování našich zájmů,“ uvedl premiér Sobotka. Na brífinku ocenil také Chmelařovy zkušenosti s unijní agendou. „Dlouhodobě se podílí na tvorbě českých pozic, je to expert, který má dlouholetou zkušenost nejen z českého, ale také evropského prostředí.“

Chmelař už ve středu poprvé řídil koordinační schůzku před čtvrteční Evropskou radou: „Bezprostřední prioritou je komunikace a vysvětlování české pozice v oblasti migrace, konkrétně kvót,“ popsal Chmelař svůj nejbližší cíl. „Je potřeba ukázat ostatním členským státům, že naše argumenty jsou platné, a že si za naší pozicí stojíme,“ sdělil.

Obecnou prioritou je pak podle něj, aby ostatní členové EU chápali argumenty, které má Česká republika nejen v oblasti migrace, ale také v hospodářské oblasti.

Z dalších cílů Chmelař zmínil podání české přihlášky do soutěže o nové sídlo Evropského bankovního úřadu (EBA), který se kvůli odchodu Velké Británie z EU bude stěhovat z Londýna. Rozhodnutí padne letos v říjnu, Praze ovšem konkuruje dalších devět zemí. „Karty nejsou rozdány rovnoměrně, ale pokusíme se uspět a do konce července předložíme jasnou a kvalifikovanou přihlášku,“ dodal Chmelař.