Vláda chce, aby v Česku po brexitu sídlila Evropská bankovní agentura

Vláda bude usilovat o to, aby se po odchodu Velké Británie z Evropské unie do Česka přestěhovala z Londýna Evropská bankovní agentura (EBA). Oznámil to státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD). Praha nyní navrhne vhodné sídlo, které by mělo pojmout zhruba 200 zaměstnanců. Podle Prouzy má Česko poměrně dobré šance na úspěch.

Kabinet dal přednost EBA před Evropskou lékovou agenturou (EMA), uvedl Prouza. „Agentura je už dneska mimo eurozónu, navíc ČR má velmi kvalitní bankovní dohled, který je uznávaný v celé Evropě, máme stabilní bankovní systém,“ uvedl Prouza.

Na jednání v agentuře podle Prouzy přijede ročně deset až patnáct tisíc lidí, což by přineslo peníze, sídlo by navíc Česku dodalo prestiž. 

Jednání budou součástí vyjednávání Evropské unie a Británie o brexitu. „Finálně o tom rozhodnou členské státy pravděpodobně v roce 2019,“ uvedl Prouza. Neformální rozhodnutí však je možné očekávat už do jednoho roku. O sídlo EMA podle něj budou usilovat téměř všechny státy, vláda proto dala přednost raději oblasti, ve které má Česko výhodnější pozici.

Na hledání vhodné budovy spolupracuje kabinet s pražským magistrátem, primátorka Adriana Krnáčová (ANO) by měla vytipovat dvě až tři varianty. „Pak je to opravdu spíš o diplomatickém boji, nějakou budovu najde každý. Bude to o tom, jak to poskládat a jak dokážeme zobchodovat podporu členských zemí v jiných věcech, které zase zajímají je,“ dodal Prouza.

EBA je agenturou Evropské unie, která se zabývá prováděním jednotného souboru pravidel, podle nichž probíhá regulace celého bankovnictví Evropské unie a dohled nad tímto sektorem. Jejím cílem je vytvořit účinný, transparentní a stabilní jednotný trh s bankovními produkty v EU.