František Čuba zůstává senátorem. Chce se vzdát platu, podle Štěcha to nejde

Čuba nechce pobírat svůj senátorský plat a náhrady (zdroj: ČT24)

František Čuba (SPO) zůstává senátorem. Ačkoli na schůzích horní komory již mnoho měsíců chybí a někteří kolegové dali najevo, že by měl zvážit, zda se nevzdá mandátu, neučiní tak. Předseda SPO Jan Veleba sice oznámil, že se František Čuba rozhodl vzdát se mzdy a cestovních náhrad, podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) však není možné zastavit absentujícímu senátorovi výplatu. V úvahu připadá pouze rezignace nebo nástup na nemocenskou. Kdyby se však Čuba vzdal mandátu, znamenalo by to rozpad Klubu nezávislých senátorů, jehož členem je.

Po dlouhé absenci zaslal František Čuba dopis předsedovi Senátu Milanu Štěchovi, ze kterého potom citoval Jan Veleba, jenž také psaní Štěchovi předal. Čuba v něm uvedl, že se vzdává „mzdových prostředků a cestovních výdajů“. Pokud by to nebylo právně možné, muselo by se najít jiné řešení. Zmínil například věnování peněz na humanitární účely.

Senátorem však zůstává a chce se do Valdštejnského paláce vrátit. Zatím však nemůže cestovat. „Záleží na lékaři, kdy mu to povolí, ale chce nastoupit co nejdřív,“ upřesnil místopředseda Klubu nezávislých senátorů Jaroslav Doubrava (S.cz).

Milan Štěch však upozornil, že Senát nemůže svému členovi kvůli absenci zastavit výplatu. František Čuba by proto měl reagovat jinak. „Měli by to řešit férově. Buď tedy ukončit mandát, nebo čerpat nemocenské dávky,“ prohlásil Štěch.

Není mi známo, že by pan Čuba nějakou práci odváděl. Je to celé trapné. Měli by se zamyslet, jaké divadlo kolem toho hrají.
Milan Štěch
předseda Senátu

Čubův asistent Milan Frnka tvrdí, že senátor docházel do své zlínské kanceláře v posledních měsících denně. „Stejně tomu bude i nadále,“ uvedl Frnka, podle kterého byl senátor doma pouze měsíc po operacích.

„Jediné omezení je, že neřídí auto, vozí ho syn. On není nemocný, pracovat chce, jen to cestování je pro něj náročné,“ dodal asistent. Čuba se podle něj vyjadřoval k řadě věcí, také coby poradce prezidenta. Na nemocenskou nechtěl nastoupit, protože by z toho vyplývala různá omezení, například nutnost dodržovat vycházky.

Čubova rezignace by položila jeho senátní klub

Kdyby se ovšem nynější zlínský senátor vzdal mandátu, znamenalo by to také zánik Klubu nezávislých senátorů, jehož členem Čuba je. Má pět členů, tedy minimální nutný počet, kromě obou senátorů za SPO (Veleby a Čuby) a Jaroslava Doubravy jsou to také komunistický senátor Václav Homolka a bývalý ministr průmyslu Jiří Cieńciala, zvolený za hnutí Občané spolu – nezávislí.

Provoz klubu vyjde Senát měsíčně na 65 tisíc korun, vznikl ovšem až loni v prosinci, tedy v době, kdy už Čuba do Senátu nechodil. Jiří Cieńciala přiznal, že se s Františkem Čubou „nikdy nesetkal“.

František Čuba na schůzích Senátu (od zvolení do června 2017)
Zdroj: ČT24/Senat.cz

Chyběl na 43 schůzích

František Čuba od konce loňského srpna nebyl na žádné schůzi horní komory, kde by měl reprezentovat Zlínsko. Celkem potom byl od svého zvolení v roce 2014 na 30 z celkových 73 senátních schůzí. Dlouhodobou nepřítomnost zdůvodnil zdravotním stavem po operacích. Podle Jana Veleby se stále zotavuje po operaci břišní dutiny. „Stav se pozvolna zlepšuje. Obtížně chodí, ale komunikuje, komunikace je normální,“ řekl předseda SPO.

Kvůli dlouhodobé nepřítomnosti se v Senátu ozývají hlasy, že by se měl František Čuba vzdát mandátu. Pro 168 hodin se tak vyjádřil i předseda horní komory Milan Štěch. „Pokud nemoc trvá dlouho, tak by měl zvážit, zdali není seriózní se mandátu vzdát a uvolnit prostor pro další volbu,“ řekl. Někteří další senátoři hovořili ještě ostřeji.

František Čuba však vzkázal, že bude „vykonávat činnost senátora i nadále z obvodní senátní kanceláře ve Zlíně“. Zatímco podle Jaroslava Doubravy „rozhodující gros naší činnosti je v obvodech a tam pan kolega vykonává svojí práci bez problému“, předseda horní komory s takovým pohledem na senátorskou práci nesouhlasí. „Není mi známo, že by nějakou práci odváděl. Je to celé trapné. Měli by se zamyslet, jaké divadlo kolem toho hrajou,“ řekl Milan Štěch.

Narodil se 23. ledna 1936 v Březové u Slušovic na Zlínsku. Vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Praze, už tam v roce 1956 vstoupil do KSČ. V letech 1963 až 1990 byl předsedou JZD Slušovice, které se pod jeho vedením rozrostlo v obří podnik zaměřující se kromě zemědělství třeba i na výrobu počítačů a strojů.

V roce 1993 vstoupil do ČSSD. Od roku 2010 je členem Strany práv občanů, za niž dvakrát neúspěšně kandidoval do sněmovny. V krajských volbách ve Zlínském kraji v roce 2012 z posledního místa na kandidátce uspěl a stal se zastupitelem a radním pro zemědělství a spolupráci s východními trhy.

V únoru 2013 mu nabídl budoucí prezident Miloš Zeman místo poradce prezidenta v oblasti zemědělství a hospodářství, které Čuba přijal. Ještě v témže roce mu prezident Zeman udělil medaili Za zásluhy. 

V říjnu 2014 byl Čuba zvolen senátorem za obvod č. 78 Zlín, když porazil dlouholetou senátorku ČSSD Alenu Gajdůškovou. Stal se tak nejstarším senátorem v den zvolení. Senátorský mandát měl mít do října 2020, kdy mu bude 84 let.

Senátor František Čuba
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK