Výuka prý stále nepřipravuje žáky dobře na maturitu z matematiky

V Česku začaly ústní maturity, potrvají až do 12. června (zdroj: ČT24)

Současná výuka matematiky stále nepřipravuje studenty tak, aby z ní mohli úspěšně složit maturitní zkoušku. Myslí si to předsedkyně České středoškolské unie Lenka Štěpánová. Počet studentů, kteří nebyli úspěšní u maturity z matematiky, podle ní zůstává pořád vysoký a nic nenaznačuje to, že by se měl snížit. Unie by proto chtěla, aby budoucí vláda oddálila povinnou maturitu z matematiky, která má být zavedena od roku 2022 téměř na všech maturitních oborech. Obává se, že jinak počet neúspěšných maturantů velmi stoupne.

Štěpánová se domnívá, že letošní výsledky se nebudou příliš lišit od těch z předešlých let. Z matematiky v posledních dvou letech neuspělo asi 23 procent studentů, kteří z ní zkoušku skládali.

Letos si matematiku jako druhý předmět vybralo 25,7 procent přihlášených, před dvěma roky to bylo 30 procent. Vláda přitom v únoru rozhodla, že od roku 2021 bude maturita z matematiky povinná na gymnáziích a lyceích a o rok později i na většině odborných středních škol.

Česká středoškolská unie má obavy, že po zavedení povinné maturity z matematiky dojde k výraznému propadu a neúspěšných maturantů bude daleko více. „I přesto, že maturita z matematiky je doposud dobrovolně volitelný předmět, tak ta neúspěšnost je velmi vysoká,“ řekla Štěpánová.

Maturanti se především báli výsledků slohů z češtiny

V Česku začaly tento týden ústní maturity, potrvají až do 12. června. Studenti se při nich také dozvěděli, jestli uspěli v didaktických testech a písemkách. Je samotné i učitele zajímaly hlavně výsledky slohů z českého jazyka. Letos se nehodnotily ve školách, ale znovu centrálně, a to opět Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT).

Maturanti se především báli právě výsledků slohů z češtiny, které se po pěti letech znovu hodnotily mimo danou střední školu. „Ta obava se potvrdila, protože někteří studenti už se vyjádřili, že přesně nerozumí tomu hodnocení, které jim tam cizí hodnotitelé napsali,“ uvedla Zdeňka Bednářová, ředitelka Gymnázia Budějovická.

Podle vyhlášky dostávají školy výsledky až těsně před konáním ústních zkoušek. Pak je teprve oznámí studentům. „Když si představím, že někdo neprospěje a dozví se to pár minut před zahájením ústní zkoušky, tak ho to opravdu může hodně znervóznět,“ dodala Bednářová.

Detailní výsledky maturit zveřejní CERMAT v pátek. Podle jeho ředitele Jiřího Zíky písemky z češtiny dopadly o něco hůř. Celkově jsou ale výsledky srovnatelné s minulým rokem. „Výsledky u matematiky jsou o něco lepší než ty loňské,“ doplnil Zíka.