Národní rada pro sport žádá premiéra, aby demisi Valachové nepřijal

Kejval: Žádáme premiéra, aby demisi nepřijímal (zdroj: ČT24)

Národní rada pro sport ústy předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku, aby odmítl připravenou demisi ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Ta se chystá skončit kvůli skandálu kolem sportovních dotací, do kterého je zapletená její náměstkyně. Podle rady ale Valachová začala dotační systém správným způsobem rekonstruovat a svou práci by měla dokončit. Premiér chce mít návrh na nástupce Valachové připraven do konce května.

Národní rada pro sport – poradní orgán ministryně složený ze zástupců trenérů, funkcionářů či bývalých reprezentantů – v pátek s odstupující ministryní školství Kateřinou Valachovou jednala o možnostech financování českého sportu poté, co po policejní razii kvůli rozdělování sportovních dotací skončil ve vazbě předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta, náměstkyně Simona Kratochvílová a bývalý šéf ministerského odboru Zdeněk Bříza.

Policie zmíněnou trojici stíhá kvůli zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Sama Valachová v reakci na zátah v uplynulých dnech pozastavila dotace pro český sport a oznámila, že na konci měsíce odstoupí z funkce. Proti tomu se ale nyní staví expertní poradní sbor.

Kejval žádá zachování Valachové v úřadu

„Národní rada pro sport mě jednoznačně pověřila k tomu, abych vyzval premiéra republiky, aby nepřijímal demisi paní ministryně,“ oznámil místopředseda rady a šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „Systém rozdělování dotací tak, jak byl nastavený paní ministryní, je správný a bylo by dobře, aby paní ministryně svou dobře nastartovanou misi dokončila.“

Podle Kejvala rada sice rozumí pravidlům politiky (Valachovou za vyvození politické odpovědnosti chválila většina politické scény), pro sportovce je ale žádoucí setrvání ministryně v úřadě. „Z hlediska sportu jednala velmi dobře a kulturu ve sportu posunula dopředu, i když to tak dneska třeba nevypadá. Paní ministryně doplatila na to, že se snažila nastavit jasná a pevná pravidla rozdělování peněz, kde by vlivy jednotlivců byly minimální.“

Valachová výzvu adresovanou předsedovi vlády nijak komentovat nechtěla. Demisi má podle svých slov připravenou a Sobotkovi ji hodlá předat. Ani místopředseda ČSSD Jan Birke nemyslí, že by výzva na odchodu Valachové něco měnila. Diskuse o jejím nástupci mezi sociálními demokraty podle něj není na pořadu dne. Sobotka ráno na grémiu kolegům řekl, že má několik kandidátů, nejprve s nimi ale chce hovořit, jména neuvedl.

FAČR musí předložit účetnictví

Národní rada pro sport vyzvala FAČR, aby bezodkladně předložil radě podrobnou zprávu o svém vnitřním financování. Než se s těmito detailními podklady seznámíme, nebudeme postupovat dál z hlediska toho, jak bude FAČR financován.
Kateřina Valachová

Od Fotbalové asociace, jejíž šéf skončil ve vyšetřovací cele, ministerstvo žádá podrobnou zprávu o vnitřním financování. „Do té doby, než tuto zprávu prozkoumáme, nebudeme postupovat dál v otázce, jak bude FAČR financována,“ oznámila Valachová a upozornila na to, že zastavený tok financí do sportu, který fotbalová aféra způsobila, poznamenal i všechny ostatní sportovní odvětví, jako je atletika nebo biatlon.

Asociace ujistila, že analýzu dodá co nejrychleji. „V tuto chvíli podle žádosti Národní rady pro sport začíná asociace vypracovávat finanční analýzu svého vnitřního hospodaření. Tuto analýzu chce předložit MŠMT v termínu kolem úterý 16. května a zároveň k tomu chce předložit právní stanovisko k celé záležitosti,“ řekl tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

Zajistit olympijské přípravy

Finanční nejistota či přímo tíseň způsobená zavřenými penězovody byly hlavním tématem jednání – a podle aktuálních informací by sportovní svazy s výjimkou FAČRu měly do června obdržet zálohu ve výši padesáti procent loňských dotací. Nově složené komise mezitím prověří dotační programy. Až po novém posouzení by svazy dostaly zbytek peněz.

„Nejdůležitější je zajistit financování sportovních svazů, které v letošním roce dosud nedostaly ani korunu, což ohrožuje jejich fungování,“ vysvětlila Valachová. Nejvíce zastavení dotací pociťují hlavně zimní sporty a svazy, které pořádaly významné akce. „Situaci je potřeba vyřešit v řádu týdnů,“ potvrdil finanční nouzi Kejval. „V desítkách svazů jsou problémy okamžité a u ostatních svazů je velká nejistota.“ 

Valachová spolu se sportovními funkcionáři uvedla, že akutní je především udržet plynulou finanční podporu při přípravu sportovců na zimní olympiádu, která proběhne příští rok v únoru v jihokorejském Pchjongčchangu.

„Samotní sportovci vnímají problémy financování vzdáleně a směrem ke svým soutěžím se připravují dál,“ dodal sportovní ředitel ČOV Martin Doktor. „Chtěl bych paní ministryni poděkovat, že chce situaci řešit rychle tak, aby příprava nebyla narušena. Zatím běží bez omezení.“ 

Z 50 projektů Pelta ovlivnil 21, tvrdí policie

Pro rok 2017 přišlo na ministerstvo 1206 žádostí o dotaci, uspělo 50. Podle policie z nich 21 projektů ovlivnil šéf FAČR Miroslav Pelta s náměstkyní Simonou Kratochvílovou. Mezi úspěšné patří třeba Sdružení fotbalového klubu AC Sparta Praha, který se stará o mládež. Přes 17 milionů mířilo na rekonstrukci jednoho z hřišť v tréninkovém areálu na Strahově.

„Nemám informaci, že by někdo z klubu řešil tuto dotaci s předsedou FAČR. Veškeré informace o této dotaci mířily na MŠMT. Ta dotace dle našeho názoru problematická prostě není,“ reagoval mluvčí fotbalového klubu AC Sparta Praha Ondřej Kasík.

Dotaci měla získat i víceúčelová sportovní hala v Brně-Žabovřeskách, která má nahradit nevyhovující tělocvičnu jedné ze základních škol. Smlouva se zhotovitelem už je podepsána. Vedení radnice jakoukoliv spojitost s Miroslavem Peltou odmítá.

„Pana Peltu neznám, nikdy jsem ho neviděl, nikdy jsme spolu nemluvili ani netelefonovali. Takže nevím, z jakého důvodu by pan Pelta tu žádost ovlivnil,“ řekl starosta Žabovřesk  Pavel Tyralík (ČSSD).