Vojáci z misí v Mali a v Itálii převzali na pražském Vítkově medaile

Vojákům předal medaili náčelník generálního štábu Josef Bečvář (zdroj: ČT24)

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář ocenil v pátek vojáky, kteří sloužili v zahraničních misích. Medaile za služby v zahraničí převzalo v památníku na pražském Vítkově celkem 44 vojáků. Většina z nich se zúčastnila mise v Mali, kde pomáhali s výcvikem tamní armády. Další vojáci se vrátili z Itálie, kde se podíleli na námořní operaci zaměřené proti pašerákům migrantů.

Čeští vojáci v Mali působili v rámci výcvikové mise Evropské unie. Za úkol měli ochranu velitelství v Bamaku, zajištění přepravy významných osob i samotný výcvik Malijců. Podle Romana Petra, velitele uskupení výcvikové mise EU, je pro vojáky pobyt na Mali náročný i kvůli podnebí, na které nejsou zvyklí. „Specifické je zejména počasím, tím podnebím a podmínkami, kde je obrovské teplo a vlhko, což velkou měrou zatěžuje organismus,“ řekl.

Podle velitele jednotky Petra Prokopa je netradiční také nátura maliských vojáků, kteří věří, že je od nebezpečí ochrání amulety. Potíže jim také způsobovala jazyková bariéra.

obrázek
Zdroj: ČT24

Předchůdci navrátivší se jednotky se museli vypořádat s útokem na velitelství mise, kterou chránili. „Měli jsme štěstí, za nás žádný útok na velitelství neprobíhal, i situace byla v Bamaku klidná, i když napjatá,“ poznamenal Prokop. Celkově se ale podle něj situace v Mali postupem času zhoršuje. Zatímco na začátku českého zapojení v Mali byl na jihu země relativně klid, nyní se nepokoje přesunují ze severu jižněji. „Projevuje se již i v centrálním Mali a postupuje to na okraj jižního Mali,“ podotkl Prokop.

Mise v Mali patří k těm s největším počtem ztrát na životech

Loni v Mali kromě Bamaku a jeho okolí dvacítka českých vojáků působila i v rámci mise OSN na severu země. Podle Bečváře není vyloučené, že by se příslušníci 601. skupiny českých speciálních sil do Mali vrátili: „Je to možné, ale není to určitě otázka letošního roku.“

Náměstek ministra obrany Jakub Landovský při ceremonii připomněl, že právě mise OSN v Mali patří z hlediska statistik k misím s největším počtem ztrát na životech. Zapojení České republiky v oblasti takzvaného Sahelu je podle něj důležité, protože jde o zdrojové země migrace a je proto potřeba je stabilizovat.

Z mise se vrátila i trojice českých vojáků, kteří působili v misi NAVFOR-MED v Itálii, která má za úkol boj proti převaděčům uprchlíků ve Středozemním moři. Působili na velitelství v Římě i přímo ve Středozemním moři.