Za vraždu mafiánského bosse hrozí žalovaným výjimečný trest. Do promlčení zbývaly měsíce

Policie navrhla obžalovat dva muže za vraždu jednoho z šéfů českého podsvětí 90. let Antonína Běly. Ten byl v roce 1996 zastřelen před svou vilou v Úvalech u Prahy. Obžalovaným hrozí 15 let vězení nebo i výjimečný trest. Policie případ objasnila před rokem, kdy zbývalo jen několik týdnů do jeho promlčení.

Případ se výrazně posunul před rokem, kdy byl obviněn Bělův bývalý osobní strážce Pavel Šrytr. Následně policie zatkla a obvinila také Jána Kaca, který se rovněž živil jako bodyguard. Oba byli zadrženi na základě nových svědeckých výpovědí, které se podařilo detektivům získat. Šrytr je od zadržení ve vazbě, Kaco již byl propuštěn.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dozorující státní zástupkyně Danuše Krejčová uvedla, že obžalobu od policie obdržela v pátek 17. března. Vyšetřování případu skončilo o dva týdny dříve. Žalobkyně nyní spis prostuduje a rozhodne, jak s kauzou dál naloží. Klíčová svědkyně, jejíž výpověď poukazovala na Šrytra, totiž své svědectví stáhla.

  • Na objasnění případu se podílel speciální policejní tým Tempus, který v roce 2013 vznikl na policejním prezidiu. Jeho cílem je vyšetřovat letité kauzy uzavřené bez úspěchu. 

Přepadení v Úvalech

Vraždu Běly, od které v dubnu uplyne 21 let, provedlo maskované komando. Skupina vnikla o sobotní noci do Bělova domu a mafiánského bosse zavraždila několika dávkami ze samopalu. Podle informací médií si pachatelé odnesli i mnohamilionový lup.

V médiích se v době vraždy objevovaly informace, že za vraždou Běly stál kontroverzní podnikatel František Mrázek. Ten byl zavražděn o deset let později. Mrázka po vraždě Běly chránil coby osobní strážce právě Šrytr. Spekulovalo se také o tom, že vražda souvisela s vyřizováním účtů mezi arménským a gruzínským zločineckým gangem.

Tým Tempus od doby svého vzniku objasnil již mnoho případů nejzávažnější trestné činnosti, například vraždu vymahače dluhů v Praze z roku 1993, brutální vraždu podnikatele v Otrokovicích z roku 2005, vraždu číšníka na zlínském sídlišti z roku 2001 nebo vraždy podnikatelů zapletených do nelegálních obchodů s lehkými topnými oleji ve Zlíně a Uherském Hradišti z roku 1995. Zatímco případ vraždy číšníka skončil pravomocným odsouzením pachatele na 17 let vězení, ostatní případy skončily zprošťujícími rozsudky.