Chátrající hroby slavných velikánů si můžete adoptovat. Teď se začíná opravovat první, na který se nedostalo

Wenzigův hrob je prvním, který se bude opravovat z veřejné sbírky (zdroj: ČT24)

V minulých letech spustila Správa pražských hřbitovů akci, kdy si mohli zájemci adoptovat hroby známých osobností z minulosti. U 130 se podařilo najít adoptivního nájemce, který pak zaplatil opravu: to je třeba případ Karla Jaromíra Erbena či Ladislava Stroupežnického. Na některé hroby ale v rámci adopcí zájemce nezbyl. Teď se začíná rekonstruovat z veřejné sbírky první takový hrob, který patří Josefu Wenzigovi.

Wenzigův obličej si asi vybaví jen málokdo, daleko známější jsou jeho slova. Libreta Josefa Wenziga totiž zhudebnil Bedřich Smetana. Jenže zatímco opera Libuše zní v divadlech dál, o Wenzigův 140 let starý hrob na Olšanském hřbitově se nikdo nestará. Náhrobek je z pískovce, a proto ho ničí hlavně déšť. 

Právě Wenzigův náhrobek bude první, který se za 65 tisíc z veřejné sbírky opraví. Za dva roky, co ho správci hřbitovů nabízí k takzvané adopci, se o něj totiž nikdo nepřihlásil.

Přitom hned vedle Wenzigovy hrobu leží chemik Karel Ballingr, který vynalezl sacharometr a díky němu se také začala rozlišovat stupňovitost piva. Právě jeho hrob je příkladem úspěšné adopce: ještě před rokem náhrobek připomínal spíš ruinu, teď už je po kompletní rekonstrukci. 

Hrob Jana Karafiáta
Zdroj: ČT24

Nového adoptivního majitele našel i hrob autora Broučků Jana Karafiáta, který na vlastní náklady opravila Českobratrská evangelická církev. „Za hrobové místo jsme zaplatili deset tisíc korun, samotná oprava pak stála zhruba 20 tisíc,“ dodává mluvčí církve Jana Vondrová. 

Další hroby však na záchranu teprve čekají. Pomoci má další vlna sbírky a benefiční koncert, který správa hřbitovů plánuje na konec března.