Armáda koupí od českých firem munici, vesty i bojová vozidla

UDÁLOSTI: Munici, neprůstřelné vesty a bojová vozidla pro speciální síly dodají armádě české zbrojovky (zdroj: ČT24)

Firma Sellier&Bellot dodá armádě munici za tři miliardy korun, firma Argun zajistí 5500 neprůstřelných vest za 255 milionů korun a od firmy SVOS Přelouč získá čtyři bojová vozidla za 94,5 milionu korun. Ministerstvo obrany tak podepsalo strategické smlouvy s českými firmami za téměř 3,5 miliardy.

„Armáda získá tolik potřebnou jistotu se zásobováním municí, vojáci dlouho očekávanou balistickou ochranu a speciální síly vozidla vhodná k plnění svých úkolů,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Dodal, že ministerstvo chce za hlavní partnery české firmy, což nyní podepsané smlouvy splňují.

To přivítal i náčelník generálního štábu Josef Bečvář. „Jsem strašně rád, že to jsou české firmy. Nejenom armáda je součástí bezpečnostního systému, ale i kapacita státu zabezpečit tento materiál pro krizové situace je strašně důležitá,“ řekl.

Uzavření rámcové smlouvy na dodávku munice schválila vláda již na podzim. Armáda bude do roku 2021 dostávat malorážovou munici podle aktuálních potřeb až za tři miliardy korun včetně DPH. Jedná se o smlouvu na 61 druhů cvičné i ostré munice do ručních zbraní.

Předseda představenstva Sellier&Bellot Radek Musil ČTK řekl, že pro společnost má smlouva s ministerstvem obrany symbolický a principiální význam jako důležitá reference do zahraničí. Dodal, že Sellier&Bellot asi 90 procent produkce vyváží do ciziny. Ještě letos čeští vojáci dostanou od společnosti munici asi za 300 milionů korun.

Vesty měly být už v roce 2015

Důležitou smlouvou je pro ministerstvo obrany i dodávka neprůstřelných vest, které se úřadu dlouho nedařilo vysoutěžit. Ministerstvo již dříve vypsalo tendr na 2291 neprůstřelných vest, který vyhrála Česká zbrojovka. Dodat je chtěla za 68 milionů korun, což bylo výrazně méně, než ministerstvo předpokládalo. Na druhém místě se umístila firma Argun.

Vojáci měli všechny vesty dostat již v roce 2015, ale nestalo se tak. Obě strany se navzájem obviňovaly, kdo za zdržení může. Ministerstvo od smlouvy nakonec odstoupilo.

Nové balistické vesty pro armádu a Vojenskou policii bude Argun dodávat v letech 2017 až 2020. První z nich vojáci dostanou ještě letos. Ředitel firmy Stanislav Petr ČTK řekl, že v letošním roce se budou konat předepsané zkoušky vest.

„To s sebou nese prodloužení termínu výroby. Dodávka 1500 kusů má být v letošním roce zrealizovaná do konce listopadu. Může se tak stát, že na vlastní výrobu budeme mít měsíc nebo dva měsíce,“ poznamenal. Dodal, že nemá pochybnosti o tom, že by firma termíny nestihla. Zároveň podotkl, že kvůli větším objednávkám neprůstřelných vest je i zvýšená poptávka po keramice do přídavných panelů, a musí se proto zajišťovat s předstihem.

Třetí smlouvu náměstek ministra obrany Pavel Beran podepsal se společností SVOS Přelouč, která dodá příští rok čtyři bojová vozidla pro 601. skupinu speciálních sil. „Obchod trval delší dobu, než si ministerstvo ověřilo, jestli jsme ti správní dodavatelé. Je to potěšení, že jsme byli vybráni, na druhou stranu to je velikánský závazek, aby vojáci byli opravdu spokojeni,“ řekl ČTK ředitel společnosti Jaroslav Černý. Vozidlo má pohon všech kol. „Je to otevřená verze na ochranu území, je to verze, která se dá používat na ochranu hranic a pro boj s agresorem,“ dodal.

Vydáno pod