Pro vydání tří dokladů se lidé musí vyfotit třikrát. Chybí propojení mezi úřady

Události: Pro vydání tří dokladů se lidé musí vyfotit třikrát (zdroj: ČT24)

Jedna fotografie na cestovní pas, druhá na občanský průkaz a třetí na řidičský průkaz – to je požadavek českých úřadů. Použít jednu fotografii na všechny doklady člověk zatím nemůže. Ministerstvo dopravy ale slibuje, že už na možnosti přenosu údajů mezi jednotlivými úřady pracuje.

Jedinou drobnou výjimkou je, že snímek z pasu lze použít na občanský průkaz, pouze ale po dobu jednoho roku od vyfocení. 

„Z pasu na občanku fotografie jde použít, ale obráceně ne, protože na pasy je přísnější kritérium pro fotky,“ vysvětluje Helena Gloserová ze správního odboru magistrátu Hradce Králové.

Pro vydání řidičského průkazu je dokonce nutné přinést fotku v papírové podobě. Snímek pořízený úředníky ve stejné budově jen před pár minutami nestačí. „Nejsme propojení jako evidence, musíte si přinést fyzicky fotku,“ upozorňuje Jana Kosařová z odboru dopravy.

Propojení má být do dvou let

Zájemci o řidičský průkaz by přitom mohli ušetřit peníze i čas cestou za novým portrétem, kdyby si dva odbory jedné radnice – správní a dopravy – uměly snímek elektronicky předat. „Bohužel, zatím vyhovět nemůžeme,“ říká vedoucí správního odboru Ludmila Ducháčová.

Lidé by to ale uvítali. „Bylo by to lepší. Byla bych ráda, kdyby to tak bylo. Doufám, že až si za deset let budu brát nový řidičák, že už to tak bude,“ doufá jedna z čekajících na hradeckém magistrátu.

Resort dopravy slibuje nejpozději do dvou let zlepšení a propojení systémů. „Legislativa, která je k tomu třeba, už je v Poslanecké sněmovně. A pracujeme na tom, aby to bylo technicky možné,“ slibuje mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Jiné novinky v elektronizaci státní správy měly rychlejší start. Třeba že úřad za občana automaticky vyplní jeho osobní údaje do žádosti o pas nebo že klient může zaplatit bankovní kartou.

Vydáno pod